Usta sanatçı Yıldız Kenter’e veda

Tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında hayatını kaybeden usta sanatçı Yıldız Kenter bugün toprağa verilecek.

Usta sanatçı Yıldız Kenter’e veda

İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede pazar günü hayatını kaybeden Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlanıyor.
 

hayatini-kaybeden-yildiz-kenter-icin-kenter-12631930_1506_m.jpg

Kenter için ilk tören Kenter tiyatrosunda düzenlendi.

hayatini-kaybeden-yildiz-kenter-icin-kenter-12631930_4782_m.jpg

Sanatçı Levent Afet Yolal Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Kabristanı’nda defnedilecek.

hayatini-kaybeden-yildiz-kenter-icin-kenter-12631930_9251_m.jpg

İMAMOĞLU’NDAN KENTER TİYATROSU MÜJDESİ

imamoğluuu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Yıldız Kenter’in ardından şu konuşmayı yaptı:

“İstanbulumuzun, devletimizin, milletimizin başı sağ olsun. Bu insanlar kaybolmaz, bir yıldız olarak kalırlar. Yıldız Kenter öyle birisiydi. Anadolu’da çok saygın, özel kadınlar tarihler boyu var olmuştur. Yıldız Kenter de Anadolu’nun yetiştirdiği en saygın, en özel kadınlardan birisi olarak tarihe geçmiştir. Ben Anadolu oyununun simgesi olarak, kendisini ifade etmiştir diye düşünüyorum. Güzel toprakların ruhunu yansıtan bir insandan söz ediyoruz. Hayatını sanata, ülkeye adamış bir insandan bahsediyoruz. Bu güzel tiyatronun varlığını bize emanet etmiş birisinden bahsediyoruz. Kenter Tiyatrosu’nu yaşatmak sorumluluğumuzdur, vazifemizdir. Ailesiyle başlatmış olduğumuz sürecin sağlığına yetişmesini çok arzu ederdik. En hızlı şekliyle alkışlarınızın dinmeyeceği bir salonu İstanbul’a hediye etmek istiyoruz. Elbette ki tüm maneviyatını koruyarak, ismine layık, özgün biçimiyle ilelebet var olacak teminatıyla İstanbul halkına hediye ediyoruz. Kesinlikle hiç sönmeyecek bir yıldızdan bahsediyoruz. Cumhuriyetin yıldızından bahsediyoruz. Nice imkansızı başarmış, gerektiğinde ülkesine, insanlarına umut vermiş, sanatın varlığının en zor koşullarında bile simgesi olmuş bir insandan bahsediyoruz. Hem bizleri hem de yakın arkadaşlarının azmiyle sorumluluğumuzu yerine getireceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”

BAKAN’DAN KENTER TİYATROSU’NA DESTEK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise “Tabii ki tiyatro sahnesi her açıldığında, onun sözlerini, onun mimiklerini öğrencilerinde görmeye devam edeceğiz. Onun emanetine sahip çıkmaya, taze tutmaya, yaşatmaya devam edeceğiz. Her ne kadar belediye başkanımız söylediyse de, biz de Devlet Tiyatroları’nın sahne sayısının artırılmasıyla ilgili çalışıyoruz. Biz de Devlet Tiyatroları olarak bu sahneyi ihya edeceğimizi, aileye iletmiştik. Yıldız Kenter hanımefendiyi saygıyla anıyoruz. Allah’tan rahmet, ailesine sabırlar diliyoruz.
 

“HAYRANLIKLA İZLEDİĞİM BİR SANATÇIYDI”

Törene katılan oyuncu Nevra Serezli, şunları söyledi: “Tiyatronun temel taşlarından biri. Ben gözümü açtım, Yıldız ve Müşfik Kenter ile tanıştım. 1963 senesinden beri her oyununu izledim. Beraber İngiltere’de bir oyun oynama şerefine nail oldum. Her zaman çok hayranlıkla izlediğim bir sanatçıydı. İyi bir usta ve hocam da oldu bir sene. Bazı insanlar var ya hani ‘onlar hiçbir zaman gitmezmiş’ gibi düşünülür. Yıldız hocamın gidişi böyle çok şok etti beni. Çünkü o hep vardır. Hep bu tiyatroda şu perde açılacaktır. Biz de arkaya kulise gidip onu öpeceğiz ve kutlayacağız. O da bizi karşılayacak, gibi geliyor. Bu son yıllarda çok fazla değer kaybettik.”
 

5abb4dd2ae78490ae438f7d7

“BENİM İÇİN ÇOK YÜCEYDİ”

Oyuncu Melek Baykal, “Sanata, sanatına ve hayata çok değer verdiğini biliyorum. Benim için çok yüceydi. Yıldız Kenter bir Cumhuriyet kadınıydı. Onun izinden gitmemiz gerekiyor” diye konuştu.
 

hyZwCIscS0atGIccZX4TEQ

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Oyuncu Sumru Yavrucuk, Yıldız Kenter’i anlatırken gözyaşlarını tutamadı. “Türk tiyatrosunun başı sağ olsun” diyen Yavrucuk, “Kuşkusuz en önemli tiyatro insanımızı, hocaların hocasını, canımızı kaybettik. Bütün hayatı sevgi ve bu sevgiyi yaymakla geçti. Onu düşündüğüm zaman sevgisini ve sanata tutkusunu hatırlıyorum” diye konuştu.

YILDIZ KENTER KİMDİR?

Sanatçı Yıldız Kenter, 1928’de İstanbul’da dünyaya geldi. Asıl adı Ayşe Yıldız olan Kenter, İngiliz kökenli Olga Cynthia (Nadide) ile Ahmet Naci Bey’in çocuğuydu.
 

RlpXrk9hvUKItXVaJVedCA

Ablası Güner, ağabeyleri Nedim ve Mahmut ile küçük kardeşi Müşfik’ten oluşan 7 kişilik bir ailede büyüyen Kenter, Ankara Devlet Konservatuvarını bitirdikten sonra, Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı.
 

-PmCAjOt90Ga4xY_QRdacQ

Kenter, ABD ve İngiltere’de oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine de çalışmalar yaptı.
 

7awQ_k3saUS-5agJ8IONDg

Usta sanatçı, 1956-1959’da çalıştığı Devlet Tiyatrosundan ayrıldıktan sonra bir yıl Muhsin Ertuğrul ile çalıştı, daha sonra kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları topluluğunu kurdu.
 

4WDxOojEcESYu8tJg2HPDQ

Ankara Devlet Konservatuvarı, İstanbul Belediye Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde bölüm başkanlığı da yapan usta sanatçı, üç kez Altın Portakal ödülünün sahibi oldu.
 

p11_PkO_uku33zgL3fQYDQ

Sanatçı ayrıca, Sovyetler Birliği, ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi.
 

5FoCET76ukSpz5BpzB2xuw

Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tenessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi uluslararası yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü’nün oyunlarını da sahneye koyan Kenter, 1981’de “Devlet Sanatçısı” unvanı aldı.
 

ABdXf91nVEaYz6dDa4IMiQ

Yıldız Kenter, kariyeri boyunca ulusal ve uluslararası birçok festivalde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazanırken, 1995’te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tiyatro sanatına katkılarından ötürü Onur Ödülü’ne layık görüldü. Sanatçı ayrıca, 1998’de Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, 1999 ve 2000’de Afife En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldı.
 

YnzcgHY2FkGl89DjiY99gA

Kariyeri boyunca 100’den fazla tiyatro oyunu, film ve dizide rol alan usta sanatçı, yaşamı boyunca sahnelediği roller ve sahneye koyduğu eserlerdeki başarısıyla dikkati çekti.
 

xlFkLMrrtUCtRA-Ng_apBQ

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X