Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Uzaya gönderilen füzenin yakıt tankında Bursa teknolojisi var!

Bursa kentleşmede olduğu gibi sanayide de büyük bir değişim yaşıyor. İstihdam hedefli emek-yoğun sanayi olan tekstilin ardından otomotivle başlayan sanayide teknoloji değişimi bugün çok önemli bir noktaya geldi.

Örneğin…

Ulaşım teknolojisiyle Bursa’yı tramvay ve metro üreten kentler arasına sokan, geçtiğimiz hafta da lazer teknolojileriyle gündeme gelen Durmazlar Makine’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, henüz bilinmeyen uzay teknolojisi ile olan üretim ilişkilerini de açıkladı.

Söze…

“NASA için çok önemli bir makine ürettik” diye başladı ve şunu söyledi:

“Uzaya atılan füzelere karşıdan bakıldığında çevrelerinde kapsüller görülür. O kapsüller yakıt tanklarıdır ve füze ateşlendiğinde altından ateş çıkar. İşte o kapsülleri yapan makineyi biz ürettik.”

Patentli üretilen ve halen NASA’da çalışan makine, düz bir metal seti kıvırıp özel bir teknolojiyle uzaya dayanıklı yuvarlak hale getiriyor.

Yani…

Bursa’da yıllardır makine üreticisi olarak tanınan, son dönemde tramvay ve metro vagonu üreten Durmazlar, kamuoyunun pek bilmediği bu makineyle NASA’ya üretim yaparak uzay teknolojisine adım attı bile.

Nitekim…

3 yıl önce Wikileaks belgelerinde “dikkat edilecek kurumlar” arasında yer alması da bundan.

Her sohbette…

Davutkadı Mahallesi’ndeki Dutluk Sokak’ta doğduğunu övünerek anlatan Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, çalışma ve üretim anlayışlarını çok farklı bir pencereden ortaya koydu:

“Türkiye çok ileri gitti. Fakat burada önemli bir ayrıntı var. Parayı, krediyi, fabrikayı bulabilirsiniz. Ama hepsinden önce kaliteli, ahlaklı, disiplinli insan lazım. Bu yoksa, diğerlerinin hepsi olsa ne olur?”

Düşüncesi şu:

“İnsanlar iyi ve zengin bir Türkiye’de yaşamak istiyor. Arabasına binip gezebilmek, çocuğunun istediğini alabilmek istiyor.”

Ardından…

“Vatan zenginse halk da zengin olur” dedi ve kendine sorumluluk çıkardı:

“Vatanın zenginliği de benim gibi sanayicilerin çok çalışıp yılmadan ve bıkmadan üretmeleriyle olur.”

 

Hedef, üretilmeyen makineler yapmak

 

Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, cuma akşamı Olay TV’de konuk ettiğimiz programda hedeflerini açıklarken şunu söyledi:

“Bizim hedefimiz, ülkemizde üretilmeyen makineleri yapmak. Çünkü, dışarıdan aldığımız makinelere büyük meblağlar ödüyoruz. Burada yapınca paramız da içerde kalıyor.”

Şöyle örnek verdi:

“Yollarda gördüğünüz metal direkler var. Sacı yuvarlak ya da dörtköşe bükme makinesi ithaldi, biz burada yaptık. Daha önce 270 bin Euro’ya aldığımız makineyi 160 bin Euro’ya sattık.”

Örneğine…

10 makinenin işini 1 makineye indiren makineyi de yaptıklarını da ekledi.

 

Kocaeli ve Samsun için “gülen yunus yüzlü” tramvay modeli

 

İpekböceği tramvayıyla Bursa’yı dünyada tramvay üreten 7 şehir arasına sokan Durmazlar yeni projelere yeni modeller hazırlıyor.

Bunu da…

Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz açıkladı:

“Bursa için, kentin tarihine ve kültürüne uygun olarak İpekböceği modeli tramvayı üretiyoruz. Deniz kenarı olan Kocaeli ve Samsun için de yunus balığının gülümseyen yüzünü ifade eden model ürettik.”

Üretim bilgileri de verdi:

“Bursa için 11 İpekböceği teslim ettik, 12. teslim ediliyor. 6 daha yapacağız ve 18 olacak. Kocaeli için 12 tramvay hazır, oradaki altyapının bitmesini bekliyoruz. Samsun’da da 6 vagon çalışıyor.”

Şunu da ekledi:

“Bursa metrosu için 32 yeşil renkli vagon ürettik ve raylarda çalışıyorlar.”

Şuna dikkat çekti:

“Tramvay üretimi, otomobile benzemiyor. Otomobil üretim bandında hızla gidiyor, fakat vagonda öyle değil, ağır ilerliyor.”

Durum tespiti yaptı:

“İngilizler 1803’te 100 kilometre hızla giden tren yapmışlar. Türkiye’de ilk kez 2013’te Bursa’da üretime başladık. Yani 210 yıl gerideyiz.”

Gelinen noktayı şöyle açıkladı:

“Fakat üretimde hızlı gelişiyoruz ve yüzde 90 da yakaladık. Dışarıdan alınanın yarı fiyatına vagon satıyoruz.”

Ardından…

Arjantin’deki bir fabrikada çalışan makineye buradan müdahale edebildiklerini söyleyip şu örneği verdi:

“Kocaeli’ndeki tramvayı fabrikadan izliyoruz. Vatmanın psikolojisine bile bakıyoruz. Gerektiğinde teknoloji yazılımı devreye girip sürücü hatasını otomatikman engelleyebilmeli.”

Şunda da gururlu:

“Hepsini bizim çocuklar yapıyor. Maşallahları var.”

 

Tramvayın yolda kalmasını bekleyenlere sitem

 

Anımsanırsa… Yerel seçim öncesi İpekböceği tramvayının Çakırhamam yokuşunu çıkıp çıkamayacağı tartışmaları yapılıyordu.

İpekböceği’ni üreten Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, siyasi muhalefet adına yapılan bu tartışmalara kırgın.

Dedi ki:

“İlk günler İpekböceği Çakırhamam’a çıkamasın diye bekleyen siyasetçiler vardı. Siyaseten muhalefet yapmak için bunu doğru bulmuyorum.”

Bakışı şu:

“Oysa o siyasetçi, ‘Benim Bursalı kardeşim tren yapmış, yokuşu çıkamasa bile arkasına geçer iterim’ demeliydi.”

 

8 yaşından beri şiir yazıyor, kitabının kapağını da kendi çizdi

 

​Bursalılar babasını iyi tanıyorlar… Sadak Gençosman inşaat dünyasının önemli isimlerinden biri olmasının yanında, Erdem Saker döneminde Büyükşehir Başkan Danışmanı olarak Bursa için çok ciddi sorunları çözen, kendini hiç göstermeden kente hizmet eden kişiydi.

Kızı…

Arzu Gençosman ise gencecik bir kimya mühendisi, ama yüksek lisans yaparken sürpriz bir şiir kitabı ile karşımıza çıktı.

Üstelik…

Özel İnal Ertekin öğrencisiyken daha 8 yaşında yazmaya başladığı şiirlerini Bin Gölge Bir Ayna adlı kitapta topladı. Kitabın gelirini kanser hastası çocuklara bağışlayarak da bir çocukluk hayalini gerçekleştirirken tam da babasının kızı olduğunu gösteriyor.

Ceren Yayıncılık’tan çıkan ve kitabevlerinde satışı devam eden Bin Gölge Bir Ayna adlı şiir kitabının ön ve arka kapakları da özgün bir çalışmayı sergiliyor. Çünkü, iki kapaktaki resimler de Arzu Gençosman’ın tuvalinden çıktı.

Genç kardeşimizi kutluyor, edebiyat dünyasında yolunun açık olmasını diliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X