Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta) – 10

Örnek bir hasta, 56 yaşında erkek.

35 yaşına kadar kilo dışında hiçbir şikâyeti olmamış. Kişi istediğini yiyebiliyor  ve düzensiz bir hayat sürdürüyor. Giderek kilo almaya devam etmiş. 40 yaşına geldiğinde tansiyon yüksekliği başlamış. Çıkan tansiyonu önemsememiş. Çok yükseldiğinde ve yüksekliğinin verdiği rahatsızlığı nedeniyle doktora gitmiş. Doktor, yüksek tansiyonu tespit ettikten sonra hem tuzsuz diyet hem de bir tansiyon ilacı vermiş.  Ayrıca kilo vermesini de önermiş

Ancak hasta düzensiz yaşamaya devam etmiş ve ilacını düzenli kullanmamış.

Hasta 55 yaşına geldiğinde ayaklarında şişlik, görme bozukluğu, halsizlik, yürümekle nefes darlığı ve ağzında rahatsız edici koku başlamış. Uzun sürede doktora gitmeyen ve doktor tavsiyesine uymayan hasta,  doktora gittiğinde, doktor;  bu şikâyetlerin böbrek ve kalp yetmezliğine bağlı olduğunu söylemiş.

 Kalp ve böbrek yetmezliğinin nedeni neydi?

Yetmezliğin nedeni yıllardır düzensiz seyir eden tansiyon yüksekliğidir. Hem diyetine dikkat etseydi hem de ilacını düzenli kullansaydı bu hale gelmezdi.

60 yaşına geldiğinde böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girmeye başlamış.

Kalp yetmezliği giderek artmış.

Yaşamı giderek zorlaşmış. Böreklerini kayıp ettiği için diyalize girmeye devam etmiş. Böbrek yetmezliği tedavisi olan böbrek nakli şansı, kalp yetmezliği olduğu için bu  şansını da  kaybetmiş.

Sonuç:

Hasta diyetine dikkat etseydi, kilo verseydi ve doktorun verdiği ilaçları düzenli kullansaydı  bu hale gelmezdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X