Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta) -7

Örnek hasta

28 yaşında bayan hasta,  bulantı-kusma şikâyeti nedeniyle doktora başvuruyor. Yapılan muayene ve tetkikler sonucu böbrek yetmezliği teşhisi konuluyor.  Araştırma sonucu doktor, böbrek yetmezliğinin ileri düzeyde olmadığını, fakat sebebin de bilinmediğini  söyler.  

Bu aşamada doktor ne tavsiyede bulunur?

Hasta ne yapar?

Doktor tavsiyesi, diyetine dikkat etmek ve bol su içmek. Bu iki önerinin yanında yaşam koşullarının değiştirmesidir. Aksi takdirde böbrek yetmezliği ilerler diyalize kadar gider.

 Bunu duyan hasta panik nedeniyle ne tür yanlışlıklar yaptığına bakalım.

-Günde 5-6 litre su içmiş. Bu kadar su yetmezlikte olan böbreği daha da yorar. Yetmezliği arttırır. Normal ve böbrek yetmezliği olan bir kişi ortalama 2-3 litre su içmelidir. Daha fazlası zararlıdır.

-Diyet olarak çok fazla et tüketmemelidir. Haşlanmış et  en uygun olanıdır. Mutlaka tuzsuz diyet almalıdır.

-Yaşam koşulları olarak, ağır işlerde, kirli ortamlarda, sigara, alkol, asitli içecekler  ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerde uzak durmalıdır. 

Aslına baktığımızda her sağlıklı kişiler de bunları yapmalıdır. Hasta için ilaç gerekli olduğu zaman doktor tarafında verilir. Kendine dikkat eden her birey(hasta olsun veya olmasın) sağlıklı yaşar. Ancak hasta bireyler daha da dikkat etmelidir. Doktor tavsiyelerine uyan veya dikkat eden hasta, şikâyetleri azalmış ve daha sağlıklı yaşamına devam etmiştir.

Sağlık için:

-Günde 2-3 litre su

-Spor(her gün 1-2 saat yürüyüş

-Az et tüketmek

-Az yağlı yemekler

-Sigara, aşırı alkol, kirli ortamlar, ağır işlerde uzak durmalıdır

-Ayrıca tuz kısıtlanması da önemlidir.   

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X