Venezuela tehdidi

Türkiye’nin Venezuela’da Devlet Başkanı Maduro’ya desteği üzerine Washington’ın harekete geçtiği iddia edildi. İsmi açıklanmayan üst düzey ABD’li bir yetkili, iki ülke arasındaki altın ticaretini incelemeye aldıklarını söyledi.

Venezuela tehdidi

Washington yönetimi, bu sefer de Türkiye’yi Venezuela üzerinden yaptırımla tehdit etti. 
Türkiye ile Venezuela arasındaki ticareti büyüteç altına alan ABD’li yetkililer bu kapsamda herhangi bir yaptırımın ihlal edildiği kanısına kanısına varması durumunda harekete geçeceklerini söyledi.

Reuters’a konuşan ABD’li üst düzey bir yetkili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya verdiği desteğin Washington yönetimini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

ABD’li yetkili, ‘Dünya genelindeki çok sayıda hükümetle yaptığımız gibi Türklerle de konuşuyoruz. Bakış açımızı paylaşıyoruz ve bizimle birlikte, Maduro rejiminin gayrimeşru olduğunu kabul etmelerini istiyoruz. (…) Şimdiye kadar bu görüşmeye olumlu bir şekilde cevap vermediler” dedi.

ALTIN TİCARETİNE İNCELEME

İki ülke arasındaki altın ticaretini incelemeye aldıklarını belirten yetkili, yaptırımların ihlal edildiğinin tespit edilmesi halinde Washington’un harekete geçeceğini kaydetti.

ANKARA’DA GÖRÜŞME PLANLANIYOR

Washington, üç ay önce Venezuela’dan altın satışını engelleyen yeni yaptırımları uygulamaya koydu. Venezuela, 2018’de Türkiye’ye 20 ton değerli maden ihraç etti. ABD’nin Terörizmin Finansmanıyla Mücadeleden Sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea’nın, Ankara’da Türk hükümetiyle görüşmesi planlanıyor. ABD’li yetkili, söz konusu ziyaretin, aslında ABD’nin İran yaptırımlarını görüşmek üzere planlandığını ancak Venezuela’yı da kapsamasının beklendiğini belirtti.

ABD’li yetkili konuyla ilgili açıklamasında ‘Türkiye-Venezuela ticari faaliyetinin mahiyetine bakıyoruz ve yaptırımlarımızın ihlal edildiği sonucuna varmamız durumunda açıkça harekete geçeceğiz” dedi.

Guaido’nun evine baskın iddiası

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, evine Bolivarcı Ulusal Özel Harekat Polisi (FAES) tarafından baskın düzenlendiğini ileri sürdü.  Kendisini geçen hafta ülkenin geçici başkanı ilan eden Guaido, ‘Şu anda FAES evimde, ailemin evinde. Orada bulunan kızımın başına gelecek her şeyden Maduro sorumludur’ ifadelerini kullandı. 

Ancak Polis  iddiayı yalanlayarak bölgede görevli FAES biriminin bulunmadığını duyurdu. Bolivarcı Ulusal Polis Teşkilatı (PNB)  Komutanı General Carlos Alfredo Perez Ampueda sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada hiçbir FAES biriminin Guaido’nun evinin bulunduğu bölgede görev yapmadığı bildirildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X