Vicdanlara göre can, yasaya göre mal

Hayvanlara yönelik şiddet son zamanlarda çok sık gündeme gelmeye başladı. Sakarya’da patileri ve kuyruğu kesilen yavru köpek hepimizin yüreğini sızlattı. Ardından Bursa’da yine patileri kopmuş bir kedi bulundu.

Vicdanlara göre can, yasaya göre mal

Bugünkü köşesinin büyük bölümünü konuya ayıran Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal, artık insanlardan şiddet ve işkence gören hayvanların korunması için yeni bir yasanın şart olduğunun altını çiziyor.

Can dostları için sadece bir yasa

Seçim ikinci tura kalır mı, Meclis çoğunluğunu hangi ittifak elde eder, cumhurbaşkanı kim seçilir, hangi parti kaç milletvekili çıkarır bilmem ama canlarla ilgili yepyeni bir yasanın çıkarılması, hem de hiç vakit kaybedilmeden harekete geçilmesi gerekir.

Daha önce de yazdım, mevcut Hayvan Hakları Koruma Kanunu, son derece yetersiz, yaptırımı neredeyse olmayan, yapanın yanına kar kaldığı, idare-i maslahatçı bir yasadır.

Dün Hıncal Usta da (Uluç) konuyla ilgili aydınlatıcı bir yazı yazmış, arşivden okumanızı salık veririm.

Şimdi kritik soru şu:

Yasa olmazsa, hakimler ne yapsın?

Bakın mesela şu son olay…

Sakarya’da patileri kesilerek katledilen masum köpek hadisesi, kamuoyunda yankı buldu diye savcı, TCK’nın ilgili maddesine dayanarak işlem yapıyor.

O maddede mala zarar verme suçu var.

Yani köpeğe mal muamelesi yapılıyor.

Neden?

Çünkü köpek katliamı kamuoyunda yankı buldu diye Hayvan Hakları Kanuna’na dayanılarak işlem yapılırsa, toplum tatmin olmayacak.

Öyle ki Hayvan Hakları Kanunu’nda hayvan öldürmenin karşılığı en fazla idari para cezası…

Yani bu ülkede bir cana kıyarsanız, 150 lira gibi komik bir para cezasıyla kurtulabiliyorsunuz.

Yazının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X