‘Vize duvarlarının kaldırılmasını istiyoruz’

Mübadelenin 95. yılında Gemlik’te düzenlenen törende, göç yollarında yaşamını yitirenler anıldı.

‘Vize duvarlarının kaldırılmasını istiyoruz’

CEMAL KIRGIZ

Mübadele Sözleşmesi’nin 95. yıldönümü nedeniyle Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ilçede bir program düzenledi. İskele Meydanı’nda yapılan etkinlikte, göç sırasında yaşamını yitirenler anısına dualar edildi, denize karanfil bırakıldı.

Gemlik Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Belediye Başkanı Vekili Vedat Büyükgölcigezli, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile dernek üyeleri katıldı. 

Organizasyonda konuşan Dernek Başkanı Ahmet Çakmak, 2 milyon insanın doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldığını belirtti. Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Çakmak, “Mübadeleye tabi tutulanlar, yüzlerce yıldır ekip biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları iş yerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekânlarını, sevdiklerinin mezarlarını, anılarını, geçmişlerini geride bıraktılar. Avrupa Birliği, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti hükumetinden iki halk arasına örülen vize duvarının kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Gemlik Müftüsü Mehmet Reşat Şavlı tarafından yapılan duaların ardından Gemlik İskele Meydanı’ndan körfez sularına karanfil bırakıldı. Dernek üyeleri davetlilere lokma dağıttı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X