Yağmur ve sıcaklar bal üretimini düşürdü

Yenişehir’de geçtiğimiz ilkbahar aylarında mevsim normallerinin üzerinde yağmur yağması ve ardından gelen sıcak hava nedeniyle bal üretiminde önemli düşüş yaşandığı bildirildi.

Yağmur ve sıcaklar bal üretimini düşürdü

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de bu yıl mevsim normalleri üzerindeki ilkbahar yağmurları ve aşırı sıcak havanın etkisiyle bal üretiminde düşüş yaşandıı belirtildi. Başlayan bal hasadında, verimin geçen sezona göre yarı yarıya azaldığı görüldü.

İlkbahar ve yaz yağmurlarının yoğun yağmasının yanı sıra yaz sıcaklarının geçen yıllara göre artış göstermesinin, arıların bal üretimini olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Yenişehir Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, ‘Yoğun yağmurlar yüzünden arılar çalışamadı. Doğadaki çiçeklerdeki nektar, yağmur suyuyla akıp gitti. Yeterince beslenemeyen arılar zayıf düştü ve bu da bal üretimine olumsuz yansıdı’ dedi.

Sezon boyunca ayrıca hava sıcaklıklarının da mevsim normalleri üzerinde seyrettiğine dikkat çeken Aranmaz, ‘Bal verimini etkileyen diğer olumsuzluk da aşırı sıcaklardan kaynaklandı. Arılar 15-30 derecelik hava sıcaklıkları arasında çalışabiliyor. İlçede 35 derecenin üzerine çıkan hava sıcaklıkları arıların çalışmasını engelledi ve bu da bal verimine olumsuz yansıyan ikinci etken oldu’ diye konuştu.

230 ÜRETİCİ BULUNUYOR

İlçede 230 bal üreticisinin faaliyette bulunduğunu anlatan Hakan Aranmaz, bugünlerde bir kovandan ancak 2-3 kilo bal alınabildiğini söyledi. Benzer bir olumsuz durumun 2016 yılında yaşandığını dile getiren Aranmaz, kurak geçen sezonda arıların gelişip boy atamayan bitkilerden besin toplayamadığını ifade etti. Aranmaz, ‘2016’da yeterli yağış düşmemesi yüzünden doğada çiçeklenme az olmuş, arılar yeteri derecede besine ulaşamamıştı. O sezon kovan başına 2 kilo olan ortalama bal verimi, hava koşullarının çok uygun olduğu 2017 sezonunda ise 5 kiloya kadar çıkmıştı’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X