Yağmurun ardından buğday hasadına devam

Yenişehir’de haziran ayının ilk günlerinde başlanan ancak yağmur yağışları nedeniyle durdurulan buğday ve arpa hasadına tekrar başlandı.

Yağmurun ardından buğday hasadına devam

GÜRHAN ADANA

Yağışların kesilip toprağın kurumasıyla birlikte tarlalara giren biçerdöverler aralıksız hasat yapıyor.
Yenişehir’de Söylemiş Mahallesi’nde geçici alım merkezi kuran Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ise önceki gün çiftçilerden ilk buğday alımlarını gerçekleştirdi.

Alımların ilk gününde buğdaya kalitesine göre 98,5 kuruş  ile 1,5 TL arasında fiyat uygulandı. Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ile Söylemiş Mahallesi’ndeki merkezde incelemelerde bulundu. 

ALIMLAR DEVAM EDECEK

İlçede hasada yağmurlar yüzünden yaklaşık 3 hafta ara verildiğini anlatan Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ’80 bin dönüm alana ekimi yapılan buğdayların 5 bin dönümü, 15 bin dönüm alana ekimi yapılan arpaların ise yaklaşık 10 bin dönümü ancak hasat edilebilmişti. Yağmurların dinip güneşin açmasıyla hasat telaşı da başladı’ dedi.  

Yenişehir’in yanı sıra İnegöllü çiftçilerin de ürünlerini bu merkeze teslim edebildiğini belirten Aktaş, alımların çiftçilerin ürün getirdiği sürece devam edeceğini anlattı.

Aktaş, geçen sezon Yenişehir ve İnegöllü çiftçilerden toplam 800 ton alım gerçekleştirildiğini kaydetti. TMO Alım Merkezi yetkilileri de nem oranı 14,5’e kadar olan buğdayların alımını yaptıklarını açıkladılar.

İlk teslim edilen buğdayların nem oranının 13,9 olarak ölçüldüğünü ifade eden yetkililer, oldukça nemli buğdayların hasadın ardından serilip güneşte kurutulduktan sonra alım merkezine getirilmesini istediler. 

BİÇİM ÜCRETLERİ BELİRLENDİ…

Bu arada Yenişehir Ziraat Odası’nda yapılan toplantıda buğday ve arpa biçim ücretleri belirlendi. Muhtarlar ve biçerdöver sahiplerinin katıldığı toplantıda, biçim ücretlerine son şekli verildi.

Buğday ve arpa tarlasının geçen yıl 18 TL olan 1 dönümünün biçim ücretinin 23 TL, geçen yıl 1,60 kuruş olan 22 kiloluk saman balyası bağlama ücretinin ise 2 TL olarak uygulanması kararlaştırıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X