Yalnız adam

Paris’te 1. Dünya Savaşı’nın son bulması için düzenlenen anma töreninde Avrupalı liderlerin milliyetçilik karşıtı mesajlar vermesi, ABD Başkanı Trump’a soğuk duş etkisi yaptı.

Yalnız adam

Liderlerin açıklamaları, Trump’ın ‘müttefikleri tarafından yalnız bırakıldığı’ yönünde yorumlandı.

Fransa’nın başkenti Paris pazar günü  Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 100. yıldönümü anma törenlerine ev sahipliği yaparken, Avrupalı liderlerin milliyetçilik karşıtı mesajlar vermesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘müttefikleri tarafından yalnız bırakıldı’ diye yorumlandı.

İngiltere’nin önde gelen finans gazetelerinden Financial Times, Amerikan medyasından Bloomberg ve Washington Post, özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in açıklamalarını ‘Trump’ın izole edilmesi’ şeklinde haberleştirdi.

Törende ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yaptığı konuşmada, dünya liderlerine milliyetçiliği reddetmeleri çağrısında bulundu.

Milliyetçiliği ‘vatanseverliğe ihanet’ diye tanımlayan Macron, ”Bizim çıkarlarımız önce gelir ve diğerlerine aldırmayız’ diyerek, bir ulusun en değerli şeyini söküp atıyorsunuz, ahlaki değerlerini’ dedi. Macron’un bu sözleri, ‘Önce Amerika’ politikasını şiar olarak benimseyen Trump’a karşı olarak algılandı.

MERKEL: İZOLASYON YANIT OLAMAZ

 Pazar akşamı gerçekleştirilen ve çoğu liderin katıldığı barış konferasında konuşan Almanya Başbakanı Merkel de, ‘Barışı çok cepte görüyoruz. At gözlüğü takan milliyetçiliğin tekrar hortlamasından korkuyorum. İzolasyon 100 yıl önce de bir yanıt değildi. Bu kadar birbirine geçmiş bir dünyada yaşarken izolasyon bugün nasıl bir yanıt olabilir?’ dedi.

‘MÜTTEFİKLERİNE İHTİYACI VAR’

Trump’a sosyal medyadan da Cumartesi günü Paris’te Amerikan askerlerinin bulunduğu mezarlığa yapacağı ziyareti yağmur yüzünden iptal etmesine tepki yağdı. Amerikan basın kuruluşu Bloomberg, bu tepkilerin Trump’ın ABD’deki imajına bir etki yapmayacağını, ancak müttefikleriyle olan ilişkisinin her zamankinden daha ‘kırılgan’ olduğunu aktardı.

‘Çin ile ticaret savaşları ve İran’ın nükleer politikaları karşısında her zamankinden daha çok müttefiklerinin işbirliğine ihtiyaç duyan bir lider için bu çok riskli’ ifadesi kullanıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X