Yanıltıcı indirim ‘Hakem’e takıldı

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, İstanbul’da ünlü markaların ürünlerini satan bir giyim mağazasına gittiğini ve burada ‘yüzde 70’e varan indirim’ yazısını görünce bir ceket almak istediğini söyledi.

Yanıltıcı indirim ‘Hakem’e takıldı

Etikette gözüne 1399 lira yazan fiyatın çarptığını ve bunun üzerinden yüzde 70 indirimi makul bulduğunu belirten Ağaoğlu, kasaya ödemeye gittiğinde kendisinden 1399 lira istendiğini vurguladı. Ağaoğlu, ”Meğer 1399 lira indirimli fiyatıymış. Ceketin gerçek fiyatının 4 bin 45 lira olduğu söylediler. 4 bin 45 liradan sattıkları ceketin faturasını görmek istedim göremedim, gösteremediler.

Ben yine de 1399 lira üzerinden aldım ve konuyu Ataşehir Tüketici Hakem Heyetine taşıdım. Bu ceketi 4 bin 45 lira üzerinden sattıklarına dair bir fatura, belge sunamadılar. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.

Hakem heyeti 4 bin 45 liradan 1399 liraya düşen indirimi esas aldı ve 1399 lira üzerinden yüzde 65,4 indirimle ortaya çıkan 914,95 liralık farkın ödenmesine karar verdi. Burada tüketici lehine çok önemli bir karar çıktı” dedi.

TÜKETİCİ DİKKATLİ OLMALI

Ağaoğlu, yıl sonu yaklaştıkça indirimli satışların hız kazandığının altını çizerek, şunları kaydetti: ”Yılbaşı kampanyaları ile birçok firma stoklarını eriterek nakde çevirmek için türlü şekil ve yöntemlerle indirimli satışlar düzenleyecektir. Bu alışverişlerde tüketicilerin dikkatli olmaları ve yanıltıcı indirimle karşılaştıklarında haklarını aramaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Tüketici Kanunu’na göre indirimden önceki yüksek fiyattan satış yapıldığının ispat külfeti satıcıya aittir. Yani tüketiciler, etiket üzerindeki fiyatı yükseltilip sonra indirim yapıldığını ileri sürenlere karşı uyanık olmak zorundalar.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X