Yapıtlarıyla yaşayacak

Unutulmaz yapıtlar bırakarak sonsuzluğa göçen Yaşar Kemal, sevenlerinin kalbinde yaşayacak. 26 romanı bulunan Türk edebiyatının dev çınarı, bugün toprağa veriliyor.

Yapıtlarıyla yaşayacak

Edebiyat tarihinin benzersiz kahramanlarından biri olan İnce Memed’i yaratan Yaşar Kemal, geride tam 26 roman bırakarak yaşama veda etti. Sevenlerini yasa boğan bu büyük yazar, hiç kuşkusuz kitaplarıyla yaşayacak. Dile kolay, 71 yıllık edebiyat hayatına romanlarının yanı sıra 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve bir şiir kitabı sığdırdı. 

Böylelikle, Çukurovalı Aşık Ali’nin kendisi için söylediği ‘Sen bu yaşta böyleysen ileride Karacaoğlan gibi olursun’ kehanetini adeta yaşamıyla gerçekleştirdi.

 

Üstelik de bir türlü verilmeyen Nobel ödülüne karşın Fransa’nın ‘Grand Officier dans l’Ordre National de la Légion d’Honneur Nişanı’nın da aralarında bulunduğu 38 ödül kazanarak… 

ROMANLARININ ÜLKESİ: ÇUKUROVA…

Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan bu usta kalem, 1923 yılında, Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite Köyü’nde, dünyaya açar gözünü. ‘Romanlarının ülkesi’ Çukurova’da, roman gibi bir çocukluk geçirir deyim yerindeyse. 

Talihsiz bir olay sonucunda bir gözünü kaybeder. 3,5 yaşındayken, evlerinin avlusunda koyun kesen halasının eşini izlerken, bıçak deriden kayıp sağ gözüne saplanır ve bu gözü kör olur. 

Bu olaydan bir yıl sonra babası cinayete kurban gider. Yoksulluklar, dram yüklü olaylar birbirini izler. Ancak Yaşar Kemal’in sığınacak bir limanı vardır. Aşıkların anlattığı destanları, eşkıya hikayelerini dinlemek….

İleride romanlarda anlatacağı bir atmosferde kendisini geliştirir. Ortaokula gitmek için Adana’nın yolunu tutar. Son sınıfta maddi imkansızlıklar nedeniyle bırakmak zorunda kalır. 

Irgat katipliği, Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk, öğretmen vekilliği, pamuk tarlalarında, batozlarda ırgatlık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yapar.

ARİF DİNO’DAN DON KİŞOT

 

İstanbul’dan Adana’ya sürgün gelen Arif Dino’nun ‘Eskiyene kadar tekrar tekrar okuman için’ diyerek 3 adet hediye ettiği ‘Don Kişot’ romanıyla yeni kapılar açılır önünde. 

Yaşar Kemal, İspanyol yazar Cervantes ile kurduğu bağ için ‘Don Kişot’u okuyunca yeni bir dünya buldum. Günlerce etkisinde kaldım. Cervantes bütün insanlığımı, yüreğimde sakladığım birçok gizi açıklamıştı. Bir karanlığa gömülmüş, sonra da içimde bir yücelme olmuştu’ der. 

İlk olarak 1951-63 arasında Cumhuriyet gazetesinde fıkra ve röportaj yazarı olarak çalışan Kemal, burada ‘Yaşar Kemal’ ismini kullanır.

 

1952’de ilk öykü kitabı ‘Sarı Sıcak’, 1955’te ise bugüne dek 40’tan fazla dile çevrilen romanı ‘İnce Memed’ yayımlanır. 

Roman ve öykülerinde çoğunlukla Çukurova’da yaşanan insan dramlarını işler. ‘İnce Memed’ romanıyla büyük dünya yazarları arasında yer alır. ‘İnce Memed’in de aralarında bulunduğu 9 eseri filme çekilir. 

Thilda Kemal ile evliliği ona dış dünyanın da kapılarını aralar. Türkçe, İngilizce, Fransızca ve İspanyolcayı iyi bilen Thilda Kemal, Yaşar Kemal’in, 17 eserinin yabancı dillere çevirisini yapar. 

50 yıl evli kalan ve bir çocukları olan çifti ölüm ayırır. Thilda Kemal, 17 Ocak 2001’de hayatını kaybeder. Yaşar Kemal, Ayşe Semiha Baban ile ikinci evliliğini yapar.

Yaşar Kemal’in cenazesi, bugün Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Saat 15.30’da da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda ailesi ve yakınlarının ev sahipliğinde bir veda toplantısı yapılacak. 

Başarılı bir öğrenciydi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde Cumhuriyet İlkokulu’nda okuyan yazar Yaşar Kemal, kayıtlara göre ders notları yüksek başarılı bir öğrenciydi.

Okul Müdürü Mustafa Baraklı, Kemal’in 10.06.1938 yılında mezun olduğunu, ders notlarının başarılı olduğunu ve kayıtlarını muhafaza ettiklerini belirterek, hayatını kaybetmesine çok üzüldüklerini söyledi.

Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı Kadirli Şubesi Başkanı İbrahim Boysal ise Kemal’in ilk romanı İnce Memed’i Harkaçtığı Köyü’nde yaşayan üvey kardeşi Recep Songül’ün yanına geldiği zamanlarda yazdığını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X