Yaptırım tepkisi

ABD’nin İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından yaptırımların ilk aşaması devreye giriyor. Avrupa ise İran ile meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaları koruma konusunda kararlı olunduğunu açıkladı.

Yaptırım tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile nükleer anlaşmadan tek tarafınlı olarak çekilme kararı ve yaptırımların devreye sokulması, İranla birlikte Avrupa’nın da tepkisini çekiyor. 

Avrupa Birliği (AB), Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından yapılan ortak açıklamada, AB hukuku ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı uyarınca İran ile meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaları koruma konusunda kararlı olunduğu bildirildi. AB ile 3 ülkenin dışişleri bakanları, yaptırımların ilk aşamasının devreye girmesiyle ilgili ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada, ABD’nin çekilme kararı ve yaptırımları devreye sokmasından derin esef duyulduğu belirtilerek, ‘AB hukuku ve BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca İran ile meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaları koruma konusunda kararlıyız’ ifadesine yer verildi.

Yaptırımlardan etkilenebilecek AB menşeli şirketleri koruma amacıyla güncellenmiş AB ‘Engelleme Mevzuatı’nın bugünden itibaren devreye sokulacağı vurgulandı. Açıklamada, ‘İran’ın KOEP çerçevesindeki tüm taahhütlerini tam olarak yerine getirmeye devam etmesini umuyoruz’ denildi.

‘ABD İZOLE EDİLMİŞTİR’…

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin devreye girecek ilk aşama yaptırımlarının ülkenin sivil havacılık sektörünü hedef almasına tepki gösterdi.

ABD’nin tek taraflı yaptırımları nedeniyle İran’ın zor bir dönemden geçtiğini belirten Zarif, ‘Hassas dönemler geçirdiğimiz doğrudur ve ABD’nin zorbalığı ve ekonomik baskıları bazı sorunlara yol açabilir. Ancak gerçekte ABD dünyada izole edilmiştir.

Bugün herkes İran’ın yalnızlığından değil, Trump’ın izole edilmesinden söz ediyor.’ ifadelerini kullanırken, İran’ın ekonomik baskı ve tehditlerle politikalarının değişmeyeceğini vurguladı.

Zarif, ABD’nin uyguladığı yaptırımlardan en çok zararı halkın gördüğünü kaydetti. Zarif, İran’ın müzakere masasını hiçbir zaman terk etmediğini, ancak Trump’ın müzakerelerde ciddi olduğuna kimsenin inanmadığını belirtti.

UCUZ DÖVİZ POLİTİKASI

ABD’nin iki aşamalı yeni ambargo kararının birinci bölümününü uygulamaya koyacağı gün, İran’dan yeni döviz adımı geldi. İran Merkez Bankası, ülkede yaşanan döviz sıkıntısı nedeniyle yurtdışına çıkan vatandaşlara verdiği ucuz döviz politikasından vazgeçti.

Türkiye ve komşu ülkelere seyahat edenlere 500 Euro, uzak ülkelere bin euro ucuz döviz tahsis eden İran Merkez Bankası, uygulamada değişikliğe gitti. bugünden itibaren uygulamaya konulacak yeni düzenlemeyle, turistler, döviz ihtiyaçlarını fiyatı devletin verdiği bedelin yaklaşık iki misli olan serbest piyasadan temin edecek.

Yeni uygulamayla, İranlıların yurt dışı tatil için birinci tercihi olan Türkiye’ye seyahatlerin azalması bekleniyor. İran Merkez Bankası ayrıca açıkladığı yeni döviz politikasında daha önce yasakladığı serbest piyasadaki döviz alım satımını serbest bıraktı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X