Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

Türk edebiyatının büyük ustalarından Yaşar Kemal’in cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda 50 yıl evli kaldığı ve 2001’de hayatını kaybeden Tilda Kemal’in kabrinin yanına defnedildi.

Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

14 Ocak 2015’de solunum yetmezliği nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Yaşar Kemal yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Yapay solunum desteği uygulanan Kemal’in, çoğul organ yetersizliği de ortaya çıkmıştı. Kemal tedavi altına alındıktan 1.5 ay sonra dün 92 yaşında hayatını kaybetti. 

Yaşar Kemal’in cenazesi bugün Teşvikiye Camii’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verilecek. Saat 15.30’da da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde anma töreni düzenlenecek.

Yaşar Kemal’in sevenleri, erken saatlerden itibaren yazar için cenaze töreninin düzenlendiği Teşvikiye Camisi’ne gelmeye başladı.

Ünlü yazarın cenaze töreni için emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemi aldığı cami ve çevresinde çok sayıda canlı yayın aracı da töreni yayınlamak üzere çalışmalarına sabahtan itibaren başladı.

Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli ile diğer yakınları da taziyeleri kabul ediyor.

Bu arada camiye ilk gelenler arasında eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan, CHP Parti Meclis Üyesi Tuncay Özkan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile eski AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, teknik direktör Mustafa Denizli, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, gazeteciler Muhsin Kızılkaya, Cengiz Çandar ve sanatçılar Rutkay Aziz ile Tarık Akan yer aldı.

Yaşar Kemal’in tabutunun üzerine üzerinde “Ayşe” yazan bir çelenk yerleştirilirken törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İsveç Büyükelçiliği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çelenk gönderdi.

Caminin avlusuna girişte cenaze için gelenlerin yakasına Yaşar Kemal’in fotoğrafı takılırken, dileyenler oluşturulan anı defterine de düşüncelerini yazıyor.

“…TÜRKİYE EKSİK KALDI”

NTV yayınına katılan Avukat-Yazar Eşber Yağmurdereli de acısını “Türkiye Yaşar Abi’nin gidişiyle eksik kaldı” sözleriyle dile getirdi.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Yaşar Kemal’in ardından; “Bu toprakları en iyi anlayan, tenefüs eden ve bunu yazıya döküp edebiyat dünyasına kazandıran en güçlü isimdi. Bütün kimliklerin kıymetini bilen bir yerden edebiyata, siyasete, insanlığa baktı. Hiç bir yerde biraraya gelmesi mümkün olmayan Türkiye fotoğrafı Teşvikiye Camii avlusunda buluşmuş durumda. Türkiye’nin gerçeği budur aslında…” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; “Yaşar Kemal’i lise yıllarında İnce Memed’ini okuyarak tanıdım. Barışı seven, barışı her ortamda savunan, insan haklarını savunan dik duran onurlu bir insandı. Onun romanlarında farklı bir tad var. Bizim bir anlamda İnce Memed’imizdi. Nobel Ödülü Yaşar Kemal’e verilmeliydi. O bizim gönlümüzde Nobel Ödülü alan bir yazarımızdı…” şeklinde duygularını dile getirdi.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise “Yaşar Kemal’in kaybetmenin üzüntüsünü millet olarak yaşıyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum başta eşi Ayşe Hanım olmak üzere herkese de başsağlığı diliyorum. 2008 yılında Cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü’nü kendisine tebliğ etmekten gurur duyuyorum. Kamuoyu çok bilmez, Yaşar Kemal babamın arkadaşıydı. Bazen telefonla da görüşürlerdi. Geçen Kurban Bayramı’nda telefonla babamı arayarak çoluk çocuk nasıl diye babama sormuş. Anadolu’nun bütün değerlerini taşıyan büyük bir adamdı.” şeklinde konuştu.

Yaşar Kemal’in tabutunun üzerine üzerinde “Ayşe” yazan bir çelenk yerleştirilirken törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İsveç Büyükelçiliği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çelenk gönderdi.

Caminin avlusuna girişte cenaze için gelenlerin yakasına Yaşar Kemal’in fotoğrafı takılırken, dileyenler oluşturulan anı defterine de düşüncelerini yazıyor.

TÜRKÇE VE KÜRTÇE DUA EDİLİYOR

Yazarın tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua ederken bazıları ise Kur’an-ı Kerim okudu.

Yaşar Kemal’in manevi oğlu Ahmet Güneştekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bugün en zor günümüz, namuslu bir ömür yaşadı. Bize güzel insanlar olmamızı öğretti. Bütün hayatını barışa adadı ve ölümü de barışın en yakın olduğu güne denk geldi, 28 Şubat anlamlı bir gündür, tesadüf değildir. Her zaman barışı göreceğim diyordu bence gördü ve hissetti. Ve bence böyle bir günü seçmiş olması bütün insanlığa bir mesaj verdi. O dev adam bütün ağırlığıyla bugünü seçti” diye konuştu.

Sanatçı Tarık Akan da Yaşar Kemal’in dahi bir insan olduğunu ifade ederek, “Acımız büyük, olağanüstü bir insandı. Yaşar ağabeyi ölümsüzlüğe uğurluyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X