Yatırımcılar Türkiye’ye güveniyor

Yatırımcıların ekonomideki olumlu gelişmelerin farkında olduğuna dikkati çeken TBB Başkanı Aydın, ayrıca Türkiye ekonomisinin uzun dönemli performansına güven duyduklarını vurguladı.

Yatırımcılar Türkiye’ye güveniyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, yatırımcıların Türkiye ekonomisine güvendiklerini söyledi.

Hüseyin Aydın, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında bankacılık sektörünü temsilen bir resepsiyon verdi. Resepsiyonda uluslararası para ve sermaye yatırımlarına yön veren dünyanın önde gelen finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiklerini ifade eden Aydın, muhabirlik ilişkisi içinde oldukları bankacılarla da görüştüklerini anlattı. İkili görüşmelerde küresel, bölgesel ve Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Aydın, ‘’Meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde, ülkemizin Barış Pınarı Harekatı’nı neden yürüttüğünü anlattık. Ekonomik performans, bankacılık sektöründeki gelişmeler, uluslararası düzenlemelere uyum gibi konularda fikir alışverişinde bulunduk” dedi. Yatırımcıların ekonomideki olumlu gelişmelerin farkında olduğuna işaret eden Aydın, beklentilerinin olumlu yönde seyrettiğini ve ilgilerinin daha yüksek olduğunu kaydetti.

MAKRO GÖSTERGELERDEKİ İYİLEŞMENİN FARKINDALAR

Yatırımcıların bir yıl önce gelişmekte olan ülkeler grubu arasında performansını düşük olarak algıladıkları Türkiye’nin son bir yıldaki performansını olumlu bulduğunu dile getiren Aydın, makro göstergelerindeki ciddi iyileşmenin de farkında olduklarını vurguladı. Hüseyin Aydın, yatırımcıların 2020 yılında toparlanmanın devam etmesini beklediklerinin ve Türkiye ekonomisinin uzun dönemli performansına güven duyduklarının altını çizdi. Uluslararası Finans Enstitüsü toplantılarını da takip ettiğine dikkati çeken Aydın, bu toplantılarda öne çıkan konuların; küresel büyümenin sağlıklı ve sürdürülebilir olması, merkez bankalarının genişleyici para politika uygulamaları, iklim değişikliklerinin etkileri, teknolojideki gelişmeler olduğunu bildirdi.

TİCARET SAVAŞLARI BÜYÜMEYİ SINIRLANDIRIYOR

Dünya ekonomisinin daha yavaş da olsa büyümeye devam ettiğini ifade eden Aydın, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerden daha hızlı büyüdüğünü söyledi. Aydın, ‘’Büyümeyi zorlaştıran ana nedenler, ticaret savaşları, yüksek borçluluk oranı, bazı ülkelerin büyümeyi destekleyecek maliye politikası imkanlarının olmaması, maliye politikası esnekliği olanların ise ihtiyatlı bir yaklaşım içinde olmaları, genişleyici para politikalarının büyümeye yeterince katkı sağlamamasıdır. Özellikle ticaret savaşları, dışa açıklık oranı yüksek olan ülkelerin ihracat yoluyla büyümelerini sınırlandırıyor” diye konuştu.

FAİZLERİN DÜŞÜK KALMASI BEKLENİYOR

Hüseyin Aydın, enflasyonun düşük bir düzeyde seyrettiğini ve bu sayede para politikası alanında esneklikler bulunduğunu kaydetti. Gelişmiş ülkelerde faiz oranlarının uzun süre çok düşük düzeyde kalmasının beklendiğini belirten Aydın, ‘’Euro Bölgesi negatif politika faizine geçerken, ABD’de politika faizinin daha da düşürüleceği tahmin ediliyor. Düşük faiz oranlarının gelişmekte olan ülkelere olan kısa vadeli sermaye hareketlerini hızlandırması öngörülürken, jeopolitik risklerin de etkisiyle yatırımcıların seçici davranmaları bekleniyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X