Engin Özpınar
Engin Özpınar
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bölgesel politikalar tepetaklak

IŞİD’le mücadelede kim, ne zaman, neyi, kimden, niçin istiyor, ne düşünüyor ve nasıl hareket ediyor, kestirmek giderek zorlaşıyor.
Örnek: Barzani’nin peşmerge gücünün Kobani’de IŞİD’e karşı savaşa katılması için Türkiye’den koridor açması isteniyordu.
Sonunda Türkiye bu isteği yerinde bularak geçişe izin verdi. Verdi ama bu kez de PYD, Barzani’nin peşmergelerini kabul etmeyeceklerini bildirdi.
PYD’nin istediği, Talabani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne bağlı peşmergelerin yardıma gelmesiydi.
Kobani’deki Kürt liderlerden Enver Müslim de Barzani’nin peşmerge desteğine soğuk bakıyordu. Müslim’e göre, Kobani’ye peşmergeden çok silah gerekiyordu.
***
Bir başka örnek: IŞİD karşısında tutunamayan Barzani’ye yardım için hiç zaman kaybetmeden harekete geçen ABD, Suriye’deki Kürtlere destek konusunda en az bir aydır bekliyordu.
Ama sonra ne değiştiyse değişti, ABD uçakları IŞİD’e karşı hava operasyonları düzenlemeye başladı.
İki gün önce de ABD, Türkiye’nin hiç beklemediği bir şekilde, PYD’ye silah yardımında bulundu.
Uçaklarla Kobani’ye indirilen sandıklarda silahın yanı sıra mühimmat, gıda ve ilaç da vardı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ankara’yı yatıştırmaya çalışırken, “Kürtlere yardım etmemek sorumsuzluk ve ahlaken zor bir tutum olurdu” dedi.
ABD’nin bunu yapması için bu kadar beklemesi mi gerekiyordu?
***
Örnekleri çoğaltmak mümkün…
PKK’ya yönelik ilginin eksiden artıya dönüyor olması yabana atılmaması gereken bir durum. Bağdat’ın örgütle yakınlaşması da önemli.
Bu arada İran’ın IŞİD’le savaşa bir biçimde müdahil olma gayretleri ve Türkiye’yi uyarmaya kalkışması da yeni bir gelişme.
***
Korkarız, savaş tamtamlarının gürültüsünde barışın bölgeye geri dönmesi kolay olmayacak…
 
 
Türkiye’ye karşı üçlü tatbikat
 
Türkiye, Kıbrıs’ın güneyindeki gaz ve petrol yatakları için sismik araştırmaları dün sabah başlatırken Rum kesimi, Rusya ve İsrail’in tatbikat misillemesiyle karşı karşıya geldi.
Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’ya 3 savaş gemisi refakat ediyor. Rusya ise 6 savaş gemisiyle deniz tatbikatına başladı. Ruslar denizden havaya füze denemeleri yapıyorlar.
İsrail ise tatbikata hem denizde hem havada katılım sağlamış durumda.
Rum Milli Muhafız ordusu da, kara tatbikatıyla KKTC’ye sözde gözdağı veriyor.
***
DW’deki habere göre hem Türkiye’nin bölgedeki hareketleri, hem de tatbikat misillemesi Doğu Akdeniz’de sondaj yapan şirketler tarafından endişeyle izleniyor.
Türkiye, Kıbrıs Rum kesiminin tek yanlı ilan ettiği enerji bölgelerindeki gemiler için bir seyir güvenlik talimatı yayınladı.
Deniz trafiğinin kontrolü anlamına gelen ve iki ay yürürlükte kalacak olan talimata gemilerin uyma zorunluluğu var.
***
Öte yandanYunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, “Türkiye’nin, araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’yı Doğu Akdeniz’e göndermekle Kıbrıs’taki diyaloğu sabote ettiğini ve kriz odağı oluşturduğunu” iddia etti.
 
Türkiye’nin bölgede bir talebi bulunmadığını, KKTC adına hareket ettiğini belirten Venizelos, “Sorunun özü, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığını ve uluslararası yasal konumunu tanımayı reddetmesidir. Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’nin dışında uluslararası alanda tüm BM üyesi ülkeler tarafından tanınan, Avrupa Birliği ve Avro Kuşağı üyesi bir devlettir” ifadelerini kullandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X