Önümüzdeki 3-4 Eylül’de Galler’de NATO zirvesi toplanacak.
Kritik bir zirve bu…
Gündemde ağır sorunlar var: Ukrayna krizi, Irak, Libya, Suriye, Filistin ve IŞİD… Evet, Irak Şam İslam Devleti örgütü de NATO zirvesinin önemli gündem maddeleri arasında…
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, kabine arkadaşı Savunma Bakanı Chuck Hagel’la birlikte IŞİD’i zirvede tartışmaya açacaklarını bildirdi.
Kerry’ye göre IŞİD’le baş edebilmek için küresel koalisyon oluşturulması şart. ABD’li bakanlar NATO zirvesinde meslektaşlarıyla bu konuyu özel olarak ele almak istiyorlar.
***
IŞİD’le yapılan savaşın askeri boyutunun yanı sıra mali boyutu da çok önemli.
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral John Kirby Irak’ta IŞİD militanlarına yönelik hava saldırılarının günlük maliyetinin 7,5 milyon dolar olduğunu açıkladı.
Öyle anlaşılıyor ki Washington, NATO üyeleri arasında bu konuda da bir paylaşım, bir dayanışma arayışı içinde olacak.
Askeri boyutta da benzer bir arayış söz konusu ABD için. Tabii öncelik NATO üyelerinde… Ama IŞİD’e karşı dünyanın birleşmesi gerektiğini düşünüyor Pentagon. Rusya’dan, Çin’den, Arap ülkelerinden de katkı bekleniyor.
Ve tabii Türkiye’den de… Ama Türkiye zaten NATO üyesi…
***
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El Cezire’ye verdiği röportajda 3-4 Eylül’deki NATO liderler zirvesine katılacağını açıkladı.
Erdoğan’ın temaslarının çok çetin geçeceğini kestirmek mümkün…
Örneğin IŞİD başlı başına ağır bir konu Ankara için. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuya yönelik bir soruyu yanıtlarken şunları söyledi:
“Şimdi IŞİD bir taraftan biz Müslümanız diyor ama öbür taraftan Müslüman olan 49 insanı rehin tutuyor. Bir Müslüman’ın bir Müslüman’a bundan daha büyük zulmü olabilir mi? (…) Temenni ederim ki aklı selim hakim olur ve bu 49 tane rehinemiz de sağ salim ailelerinin yanına dönerler.”
Cumhurbaşkanı’nın “Rehinelerle temas var mı, görüşme yapılıyor mu?” sorusuna verdiği yanıt da şöyleydi:
“Malum şu anda istihbarat örgütlerimiz çalışmalarını yürütüyorlar. Görüşme kanallarını çalıştırmaya gayret ediyorlar. Bu tür irtibatları kurmak suretiyle de tabii bunu en ideal hangi yolla çözeriz bunun gayreti içindeyiz. Bütün mesele bizler için, aileleri için, ülkemiz için, üzüntü doğuracak netice olmaması…”
***
Erdoğan, belli ki, IŞİD üzerine konuşurken rehinelerin can güvenliğini düşünerek kullandığı dile ve üsluba çok dikkat gösteriyor.
Bu durum, Türkiye’nin IŞİD’e karşı oluşturulacak koalisyona katılımını ne derecede etkiler, onu yakında göreceğiz.
Ama şunu bugünden söylemek mümkün: IŞİD konusunda Türkiye’nin beklentisi, uluslararası beklentilerle örtüşmüyor.
Tabii bu arada bölgedeki jeopolitik ve ekonomik rekabette bir takım fırsatların kaçırılması olasılığı da yok değil.
Ne var ki, rehinelerin yaşamı her şeyden daha önemli…
Tunuslu Gannuşi’den Avrupa’ya uyarı
Tunus’ta iktidardaki Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi, Müslümanlara yönelik ayrımcılığın Avrupa’da yaşayan Müslüman gençler arasında tepkiye yol açtığını, bu durumun da IŞİD terör örgütüne sempatiyi artırdığını savundu.
Gannuşi, “Avrupa’da Müslümanlara karşı adalet yoksunluğu ve ayrımcılık var. Buna tepki olarak Müslümanlar IŞİD’in ötekileştirilmeye karşı çare olabileceğine inanıyorlar” dedi.
Nahda lideri Avrupa’da Müslümanların kendilerini topluma entegre olmuş hissetmelerini sağlayacak bir düzenin kurulması gerektiğini belirtti. (abhaber.com)
Yıllık izin nedeniyle bir süreliğine ara veriyorum. Yeniden beraber olmak üzere…