İhsan Aydın
İhsan Aydın

Şahin`den `yıldırım şarzlı` otobüs önerisi

CHP`nin 30 Mart seçimlerinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olanNecati Şahin`den dün elektronik bir ileti aldık.
Şahin, yerel seçim sonrası Bursa gündeminden kopmuyor.
CHP örgütlerini ve yerel yönetimleri yakından izliyor.
Zaman zaman, yerel muhalefet yapıyor. Sosyal medyayı bu konuda çok aktif kullanıyor.
Kentin ulaşım, altyapı, su ve diğer yatırımlarına dönük kendince yanlış bulduklarını sosyal mecra aracılığıyla da dillendiriyor.
Ulaşıma ve suya yapılan zamların geri alınmasını istiyor.
Özellikle, Bursaray`ın Kestel etabından oluşan acil ihtiyacı karşılamak üzereBURULAŞ`ın Hollanda`dan satın alıp küçük revizyonla sisteme dahil ettiği ikinci el vagonları sık eleştiriyor.
Şahin`in gönderdiği iletide bu kez eleştiri yok. Aksine, Büyükşehir Belediyesi`ne bir öneri var.
Kentiçi ulaşım sorununu çözmek amaçlı Büyükşehir Belediyesi hemen her yıl bütçesinden raylı sistem ve lastik tekerlekli araçlara yüklü miktarda yatırım yapıyor.
Şahin`in gönderdiği iletide bu kez raylı değil, lastik tekerlekli çözüm önerisi var.
Cenevre`den örnek veriyor.
Uluslararası Kentiçi Ulaşım Derneği`nin pilot bölge seçtiği İsviçre`nin Cenevre şehrinde duraklarda 15 saniyede hızlı şarj yapabilen elektrikli otobüslerin, Bursa`da da kullanılabileceğini vurguluyor.
Havai hat ihtiyacı duymayan, sessiz, yıldırım şarj edebilen, sıfır emisyonlu toplu ulaşım aracının Bursa`da yaygınlaştırılabileceğini kaydeden Şahin, böylece kentte ulaşımdan kaynaklı hava, görüntü, çevre ve gürültü kirliliğinin önüne geçilebileceğini iddia ediyor.
Denenmesinde ne sakınca olabilir ki?
 
Tayan`ın ÇED uyarısı
 
 
Bursa`nın etrafından öyle çevre tahribatı var ki, ses çıkaran çok az.
Dün sabah CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan aradı.
Tayan, ulusal bir gazetede Bursa sınırlarındaki mermer ocağı kapasite artışı yapılmasına ilişkin ÇED süreci halk bilgilendirme toplantısı ilanını görüp görmediğimizi sordu.
İlanı sabah biz de fark etmiştik.
Osmangazi`ye bağlı Dağakça sırtlarında faaliyet gösteren bir mermer firması, ocağını büyütmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan izin istiyor.
Bakanlık ise 6 Kasım`da Dağakça`da yapacağı toplantıyla bu durumu halka soracak.
CHP`li Tayan, BUSKİ`ye ait Doğancı Barajı havzası üstündeki ocağın kapasite artış talebini, `korkunç bir şey` diye yorumluyor.
Kendisinin daha evvel Orhaneli`ye bağlı Başköy`deki mermer ocakları kaynaklı su ve çevre kirliliği ile doğa tahribatını TBMM`ye taşıdığını, ancak ne DSİ ne de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın bir şey yapmadığını hatırlatıyor.
Dağakaça`da `halkın sindirildiğini`, `köyden birkaç kişinin işe alınıp, susturulduğunu` ve `Jandarma`nın köylüye baskı yaptığını` iddia eden Tayan, “yazık günah değil mi” diyor.
Tayan, ÇED sürecine BUSKİ ve Büyükşehir Belediyesi`nin müdahil olması gerektiğinin de altını çiziyor.
Ayrıca Ankara`dan masa başından taş ve mermer ocağı ruhsatı verilmesinin  yanlışlığına işaret ediyor.
Tayan, kendi dönemlerinde Doğancı, Nilüfer ve Çınarcık barajlarıyla Bursa`nın 2060`a kadar yetecek içme suyu planlamasının yapıldığını da sözlerine ekliyor. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X