Bu, benim iddiam değil…
İstanbul Teknik Üniversitesi`nden Prof. Dr. Erdoğan Yüzer söylüyor bunu…
Erdoğan Yüzer kim mi?
2009 Haziran ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi ile İstanbul İl Özel İdaresi Meclisi`nden geçen, İstanbul Çevre Düzeni Planı`nı hazırlayan ekibin önde gelen isimlerinden…
Plan, Hüseyin Kaptan Hoca`nın başkanlığındaki İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi tarafından, yaklaşık 400 akademisyentarafından 4 yılda hazırlanmıştı.
Zaman zaman Bursa kamuoyunun da gündemine gelen yüzlerce sayfalık İstanbul Çevre Düzeni Planı, İstanbul`un ağır sanayi yüklerini aralarında Bursa`nın da bulunduğu çevre illere aktarılmasını hedefleyen üst ölçekli bir plan olarak özetlenebilir.
Böylelikle İstanbul, kültür, turizm ve üst düzey hizmet merkezi olacak, Bursa, Sakarya, Bilecik, Kocaelive Tekirdağ gibi iller de İstanbul`un çöplüğü olacaktı.
Tüm bunları bir kez daha hatırlattım, çünkü planın yer bilimleri biriminin başındaki isim Prof. Dr. Erdoğan Yüzer`le, geçen hafta medyada biraraya geldik.
Yüzer, çok önemli bilgiler aktardı, kayda değer yorumlar yaptı.
Planın rafa kalktığını iddia eden Yüzer, bunun gerekçelerini şöyle açıkladı:
“Bizim hazırladığımız planda, İstanbul`un kuzeyi ve doğusunda yer alan iki uydu kent yoktu. Kanal İstanbul projesi yoktu. 3`üncü havaalanı Silivride`ydi. Ayrıca bizim hazırladığımız planda İstanbul`un 2023`teki nüfusu 17 milyondu. Ancak şimdi bu projeler devreye gireceği için İstanbul`un 2023`teki nüfusu 22 milyon ile 25 milyon arasında olacaktır. Bu da İstanbul`un asayiş, trafik ve içme suyu ihtiyaçları gibi konularında çok ciddi sorunlar yaşayacağı anlamına geliyor. Bizim planımızda, İstanbul`un gereksiz yüklerini Anadolu illerine taşımak gibi bir teşvik politikamız vardı ve var olan sanayiyi dondurmak gibi bir hedefimiz vardı. Ancak şimdi, bu projelerle nüfusta bir patlama yaşanacak. Ayrıca, yeni projelerle tarım alanlarını ve orman arazilerini korumak da çok güç olacak.”
Planın İstanbul ayağını bu şekilde özetleliyor Erdoğan Hoca…
Peki planın yeni hali Bursa`yı nasıl etkileyecek?
Yani Bursa, olumlu mu etkilenecek yoksa olumsuz mu?
Yüzer bu noktada, henüz Büyükşehir Belediyesi`nin ilgili komisyonunda görüşülen 2030 Bursa evre Planı`nı işaret ediyor ve merkez ilçeler Nilüfer, Yıldırım ve Osmangazi`de yeni sanayi bölgelerinin olmadığını hatırlatıyor.
Ancak Yüzer, yeni sanayi alanlarının Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Dağ ilçelerinde kurulmasının öngörüldüğünü de ekliyor.
Yani Yüzer, teoride, Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin kendi planını yaparak, kenti kirletici sanayi tesislerine karşı korumaya çalıştığını ima ediyor.
Ayrıca Yüzer, 2030 Bursa Çevre Düzeni Planı`nda, Bursa`nın 2023 yılında 3 milyon 390 bin nüfusa ulaşacağının tahmin edildiğini sözlerine ekliyor.
İstanbul`a bakıp Bursa`yı planlamak
Prof. Dr. Erdoğan Yüzer`in, yeni projelerle birlike İstanbul`un hem nüfusunun artacak olması hem de tarım topraklarının zarar göreceği uyarısı çok önemli.
Dahası Bursa için ibretlik bir hadise.
Tam da bu noktada kenti baştan başa saran sanayiye dikkat…
Nitekim, bir zamanlar kent dışında kalmış sanayi bölgeleri artık şehir içinde kalmış ve birkaç yüz metre çevresinde binlerce konut yükselmiş durumda…
Yani, artık sanayi bölgelerinin kent dışına çıkmasının konuşulmasının zamanı gelmedi mi?
AKP Yıldırım`ı hareketlendiren istifa
AKP`de delege seçimleri başladı.
Başlar başlamaz kulisler de hareketlendi.
Dün, yüzlerce, belki de binlerce Yıldırımlı teşkilat üyesine bir SMS gönderildi.
Tahsin Akalın isimli bir partili, Yıldırım İlçe Başkanlığı`na yönelik zehir zemberek, biraz da hakaret içeren ifadelerle yüklü bir SMS`i, çok sayıda teşkilat üyesine yolladı.
Bu bir istifa beyanıydı aynı zamanda.
Hadise, kısa süre sonra anlaşıldı.
AKP Yıldırım İlçe Başkanı Hüdai Yazıcı, söz konusu ismin Muş iline kayıtlı bir partili olduğunu, delege olamadığı için böylesine sert bir SMS yolladığını söylüyor.
Akalın`ın partiden ihracı için de düğmeye bastıkları mesajını veriyor.
Dedik ya, delege seçimleri hareketli başladı.
Haydi hayırlısı.