Yemen’de cumhurbaşkanı ve hükümet istifa etti

Uzun süredir çatışmaların yaşandığı Yemen’de, Bahhah başkanlığındaki hükümet ile Cumhurbaşkanı Hadi istifa etti. Yemen Meclis Başkanı Rai, milletvekillerini acil toplantıya çağırdı.

Yemen’de cumhurbaşkanı ve hükümet istifa etti

Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet, “Husi Ensarullah Hareketi’nin yönetime müdahale ettiği ve mutabık olunan anlaşmalara uymadığı” gerekçesiyle istifasını Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’ye sundu.

Bahhah, istifa gerekçesini yazdığı açıklamasında, “Olanlar ve ileride gerçekleşecek olaylarda taraf olmamak, bizim dışımızdakilerin yaptıkları nedeniyle Allah ve halk önünde sorumluluk taşımamak için istifamızı sunmaya karar verdik” ifadesini kullandı.

Hükümetin istifasının ardından, Cumhurbaşkanı Hadi’nin de istifa ettiği bildirildi.

Hadi’nin, Yemen Meclis Başkanı Yahya Ali er-Rai’ye sunduğı istifa dilekçesinde, “Barışçıl geçiş sürecine üstün gelen gelişmeler üzerine, uğruna birçok şeyi göze aldığımız hedefleri gerçekleştirmeye güç yetiremeyeceğimiz için sizden ve meclisinizden özür dileyerek Cumhurbaşkanlığı görevimden istifa ediyorum” ifadeleri yer aldı.

Meclis Başkanı Hadi’nin istifasını kabul etmedi

Öte yandan, Yemen Meclis Başkanı Rai, hükümetin ardından istifasını sunan Hadi’nin talebini geri çevirdi. Rai, Cumhurbaşkanı Hadi ve hükümetin istifası üzerine meclisi Pazar günü acil toplantıya çağırdı.

Rai, mensubu olduğu Genel Halk Kongresi Partisi’nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, Pazar günü gerçekleşecek meclis oturumunda, Hadi ve hükümetin istifa gerekçelerinin ele alınacağını belirtti.

Bu arada, isminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, Hadi’nin hala başkent Sana’daki Sittin Caddesi’nde yer alan evinde olduğunu ifade ederek, “Husiler, Hadi’nin evinin olduğu bölge ve Sana’nın caddelerine yayılıyorlar. Görünen o ki, Hadi’ye zorunlu ikamet uygulanıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Yetkili, Sana Havaalanı’nı ele geçiren Husi militanlarınca oluşturulan “seyahat yasağı listesinde” Hadi’nin olup olmadığına ilişkin ise bilgi sahibi olmadıklarını aktardı.

Hukuk İşleri Bakanı Muhammed Mihlafi’nin basın bürosundan yapılan açıklamada, Bakan’ın Sana’daki evinde zorunlu ikamete tabi tutulduğu kaydedildi.

Görüşmelerden sonuç çıkmadı

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, siyasi partilerin talebiyle BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer’in, Hadi’nin başkent Sana’nın Sittin Caddesi’ndeki görüşmesinden sonuç çıkmadı. Hadi, istifasında ısrarlı olduğunu ve kararından  dönmeyeceğini belirtti.

Husiler’den “Başkanlık Konseyi” girişimi

Husi Ensarullah Hareketi yöneticilerinden Ali el-İmad de özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, istifaların ardından meclisin meşruiyetinin bittiğini söyledi. 

İmad ayrıca hareketin, meclisin meşruiyetini tanımadığını bu nedenle de ülkenin yönetimi için “Başkanlık Konseyi” oluşturmayı istediğini aktardı.

İstifadan vazgeçirme girişimi

Yemen’deki siyasi partiler, hükümetin ardından istifasını sunan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin kararından vazgeçmesi yönünde girişim başlattı. 

Seba bölgesi Aden’e katıldığını açıkladı

Öte yandan ülkenin orta kesiminde yer alan Seba bölgesi, güneydeki Aden bölgesine katıldığını duyurdu. 

Seba yerel idaresinden yapılan açıklamada, ülkede gerçekleşen “Husi devirimine” tepki olarak, gündeydeki Aden bölgesine katılma kararı alındığı ifade edildi. 

Bu arada görgü tanıkları, Aden bölgesinde yer alan Mansura semtinde patlama seslerinin duyulduğunu ve çatışmaların başladığını aktardı.  

Yemen’deke gerginlik son bir haftadır tırmanıyordu

Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen’de, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek’in 17 Ocak’ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi’nin Sittin Caddesi’ndeki konutuna saldırısıyla daha da tırmanmıştı. Bu gelişmelerin ardından önceki gün, Husiler’in Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girdiği iddia edilmişti.

Daha sonra Husi Ensarullah Hareketi ile Cumhurbaşkanı Hadi arasında, “anayasa taslağında değişikliğe gidilmesi, Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması’nın uygulamaya geçirilmesi ve güvenlik alanında yaşanan sıkıntıların en kısa zamanda giderilmesi” konularında anlaşma sağlandığı açıklanmıştı. Ayrıca Husiler’in, bin Mübarek’i serbest bırakma teminatı verdiği ifade edilmişti.

Husi Ensarullah Hareketi militanlarının başkent Sana’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayına düzenlediği saldırılarda ise 18 kişi yaşamını yitirmiş, 96 kişi yaralanmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X