Yeni kriptolu telefon 3 katı güvenli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, ilk kez AA Editör Masası’nda tanıttığı yeni kriptolu telefonun, en gelişmiş kripto çözücü cihazlara karşı 3 katı güvenli olduğunu söyledi.

Yeni kriptolu telefon 3 katı güvenli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olarak, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. 

 

Kriptolu telefonların dinlenmesi konusunda yürütülen adli ve idari süreçlerin hangi aşamaya gelindiğine ilişkin soru üzerine Işık, bu konuda göreve gelir gelmez çalışmalar yapıp bilgi, belge ve dokümanları savcılığa verdiklerini anımsattı.  

Söz konusu dönemde ilk yaptıkları işin, paralel yapıyla bağlantısı bulunduğunu düşündükleri insanların Kriptoloji Merkezi ile bağlantılarını kesmek olduğunu belirten Işık, “Şu anda yargıda yürüyen bir süreç var. O günden sonra kriptolu telefonlar kullanılmamıştır” diye konuştu. 

Kriptolu telefonun dinlenmesinin paralel yapının “hain ve sinsi” bir örgüt olduğunu gösterdiğini dile getiren Işık, bu telefonları TÜBİTAK’ın yanı sıra emniyet ve yargı ayağının da bulunduğu bir örgütün dinleyebileceğine dikkati çekti.  

Ortada, açık bir yapı bulunduğunu kaydeden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“TÜBİTAK’ta olmasalar kriptonun yazılması, hazırlanması ve şifrelerin daha sonra elde edilip çözülmesini sağlayacak yapıyı oluşturamazlar. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) olmasalar dinlemeyi kaydedemezler. Emniyet aralardaki bağlantıyı kurmasa yine dinleme yapılamaz. Paralel yapının çok tipik, tehlikeli ve sinsi bir örgüt olduğunun aslında en önemli göstergelerinden bir tanesi kriptolu telefonların dinlenmesi. Dolayısıyla ‘bu örgüt nerede, ben bunu göremiyorum, gidip üye olacağım’ diyenler ya kafalarını kuma gömmüşler ya da duymak istediklerinin dışında hiçbir şey duymuyorlar, kulaklarını kapatmışlar. Gözü görmek istemeyenden daha kör kim olabilir, duymak istemeyenden daha sağır kim olabilir?”

“Kriptolu telefonların dinlenmesi casusluk faaliyetidir” 

Yeni kriptolu telefonların özelliklerine ilişkin soruyu da yanıtlayan Işık, devlet yöneticilerinin kullandığı kriptolu telefonların bu kişilerin tamamen kendi aralarında yaptıkları konuşmalar için kullanıldığını söyledi. 

“Kendi aralarındaki yapılan görüşmeler dinlenmiş, problem orada. Bu tamamen casusluk faaliyetidir” diyen Işık, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarının aralarındaki görüşmelerin deşifre edilerek kullanıldığına işaret etti. 

Sistemin kapalı bir sistem olduğunun altını çizen Işık, vatandaşın kullanacağı telefonlarla ilgili projenin sürdüğünü ve 2016 yılının haziran ayında bitmesinin amaçlandığını bildirdi. Işık, “Proje başarıyla sonuçlandırıldığında vatandaşlarımız kendi aralarında kriptolu olarak konuşabilecek” dedi.

Yeni telefonu ilk kez AA’da tanıttı

Yeni tasarlanan kriptolu telefonu ilk kez AA’da tanıtan Işık, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından kriptolu telefonların yenilenmesi kararını aldıklarını hatırlattı. 

Telefonun donanımında çok fazla değişiklik yapmadıklarını anlatan Işık, “Ama bütün yazılımını değiştirdik. Bu telefonların dinlenememesine yönelik dünyada en gelişmiş  kripto çözücü cihazların çözme kabiliyetinin 3 katı kadar güvenlik sistemi geliştirdik. Dolayısıylakripto çözücü cihazlarla bu kriptolu telefonun dinlenebileceğine inanmıyorum” dedi. 

Telefonun donanımında da bazı değişiklikler yaptıklarını anlatan Işık, eski telefonda hem kriptolu hem de kriptosuz görüşmeye imkan tanıyan tuş olduğunu söyledi. 

Yeni donanımda kriptosuz görüşme seçeneğini iptal ettiklerini dile getiren Işık, “Paralel yapı, kripto yazılımında bazı korsan satırlar koymuş. Şifrelerin depolandığı ve daha sonra çözülmesi amacıyla saklandığı bazı satırlar koymuş. Zaten o sayede kriptoların çözülmesi mümkün olmuş. Onların tamamını temizledik, ayıkladık, hepsini sıfırdan ele aldık.  Şu anda güvenliği çok yüksek kriptolu telefonu hazır hale getirdik” dedi. Telefonun bir yıllık bir süre içinde hazırlandığını kaydeden Işık, ihtiyaca göre telefonları hazırlayarak teslim aşamasına getirdiklerini kaydetti.

“Paralel yapıya müsaade edilemez”

Bundan sonraki dönemde akıllı kriptolu telefonlara yoğunlaşacaklarını belirten Işık, “Aciliyet dolayısıyla donanım ve tasarımına fazla zaman ayıramadık ama bundan sonraki yapacağımız çalışmada donanım, görünüm ve tasarım da akıllı telefon modunda olacak” diye konuştu. Işık, telefonun şarj süresiyle ilgili bir sorun olmadığını da bildirdi.

Donanımında yerlilik oranına bakmadıklarına, güvenli konuşmaya odaklandıklarını anlatan Işık, “Çok fazla yerlilik oranı yok. Daha önceki tasarımdan çok farklı değil. Bundan sonraki aşama akıllı kriptolu telefondur. O zaman tasarım da donanım da değişir” görüşünü dile getirdi.  

Yeni telefonu yazılımını hazırlayanların bile tek bir merkezden dinleyemeyeceklerini vurgulayan Işık, “TİB’de ve Emniyet’te bir örgüt olmadıktan sonra bu telefonun dinlenmesi bize göre mümkün değildir. Onun için hiçbir şekilde devlet içerisinde bu ve bunun gibi yapıların oluşmasına müsaade etmemek en temel önceliğimiz. Sadece paralel yapı için söylemiyorum. Hiçbir bir paralel yapıya devlet içinde müsaade edilemez” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X