Yenişehir’de Nazım Hikmet söyleşisi

Yazar, şair, araştırmacı Güney Özkılınç, Yenişehir’de “Nazım Hikmet’in Bursa Günleri” konulu söyleşiye katıldı. Özkılınç, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yenişehir Şubesi’nin düzenlediği söyleşide Nazım’ın Bursa Cezaevi yıllarını anlattı.

Yenişehir’de Nazım Hikmet söyleşisi

GÜRHAN ADANA     

Nazım’ın haksız yere yattığı cezaevinde bunalıma girmediğini, hayata küsmediğini söyleyen Özkılınç, ‘Ufku geniş bir insan Nazım. Düşüncelerinden ötürü hapishanelerde çürütülüyor. Her şeye rağmen direniyor. Japonya’ya atom bombası atılıyor, şiir yazıyor. Afrika sömürgelerini, Alman faşizmini yazıyor. Kendisi içeride ama düşünceleri dünyanın her yerinde’ dedi.

Özkılınç, Nazım’ın hapishane dostluklarından örnekler de verdi. Cezaevindeki insanları etkileyerek, onları yetiştiren Nazım’ın bu dostlarının yer aldığı Memleketimden İnsan Manzaraları adlı eserini hazırladığını ifade eden Özkılınç, ‘Nazım halkını küçümsememiştir. Cezaevinde yatanları değiştirmek için felsefe, tarih ve politika dersleri vermiştir. Cezaevini adeta kültür enstitüsüne çevirmiştir’ diye konuştu.

ADD Yenişehir Şube Başkanı Tayfun Sırman, ‘Barışa inandığımız için, barış içinde bir dünya için Nazım Nikmet’i seviyoruz. Sömürünün her türlüsünü reddettiğimiz için o bizim şairimizdir. Bu anlamda mücadelesini sahiplenmenin ve geleceğe taşımanın zorunlu bir görev olduğuna inanıyoruz. Ölümünün 55. yılında kendisini minnetle anıyoruz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X