Yenişehirli çiftçi sezondan memnun

Yenişehir Ovası’nda sezonun sonuna gelinirken, sözleşmeli üretim yapan taze fasulye ve bezelye üretecisini dışındaki çiftçinin memnun olduğu ifade edildi.

Yenişehirli çiftçi sezondan memnun

GÜRHAN ADANA

Özellikle sebze yetiştiriciliği bakımından önemli bölgelerden biri olan Yenişehir Ovası’nda sezonun sonuna geliniyor. Mart ayında bezelye ekimiyle 2018 sezonuna merhaba diyen çiftçiler, önümüzdeki günlerde kırağının düşmesiyle tarlalardan çekilecekler.

Bu sezonun tarımsal faaliyetlerini değerlendiren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, çiftçinin geçen yıla göre bu yıl memnun olduğunu belirtti. Yenişehir çiftçisinin sözleşmeli ekilen taze fasulye ve bezelye dışındaki sebzelerden sağladığı kazançtan memnun olduğunu söyleyen Aktaş, ‘Sezon boyunca biber çeşitleri 80 kuruş ile 3,5 TL arasında, kapya biber 1 TL ile 2 TL 80 kuruş arasında, salçalık domates 80 kuruşla 2 TL arasında fiyatlardan alıcı buldu. Patatesin dönümü 6 bin TL, soğanın ise 2 bin TL’den tüccara satıldı’ dedi.

Sözleşmeli taze fasulye ve bezelye ekimi yapanların beklediği kazancı elde edemediğini anlatan Aktaş, tüccara satmak için ‘açığa ekim’ yapanların ise para kazandığını söyledi. Kilosu 95 kuruştan fabrikalarla sözleşme yapan taze fasulye üreticilerinin maliyetlerini karşılayamadığını ifade eden Aktaş, ‘Açığa ekim yapanlar ise kilosunun 3 TL’ye satışını yaptı ve artan maliyetlerden fazla etkilenmedi’ diye konuştu.

TALEP VAR ÜRÜN YOK

Bu yıl yoğun yağışlar ve sıcak havanın etkisiyle çevre il ve ilçelerde ürünlerin önemli bölümünün zarar gördüğünü ifade eden Aktaş, Yenişehir Ovası’ndaki zarar oranının düşük gerçekleştiğini kaydetti. Olumsuz hava koşullarının Ege Bölgesi’ndeki sebze yetiştiren bölgelerde de etkili olduğuna dikkat çeken Aktaş, ‘Şu an tüccardan ürün talebi yoğun biçimde geliyor. Ancak, bizde de ürün kalmadı. Şu an bir tüccar 5 ton kapya biber istese bu isteği karşılayamayız’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X