Yenişehirli çiftçi yağmur bekliyor

Geçen sonbahardan bu yana beklenen kar ve yağmur yağışının gerçekleşmediği Yenişehir Ovası’nda göletlerdeki su seviyesi yüzde 25’lere kadar indi.

Yenişehirli çiftçi yağmur bekliyor

GÜRHAN ADANA     

Mart ayı başından itibaren yağan yağmurların arazilerde ekimi tamamlanmış olan pancar, buğday, bezelye, patates  ve soğan ürünlerine kısmen yararlı olduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘Önümüzdeki 2 ay çok kritik.

İlkbahar yağmurlarının mevsim normalleri düzeyinde yağmasını bekliyoruz. Aksi halde ürünlerde verim ve kalite düşüklüğü kaçınılmaz’ dedi.

Geçen sonbahar ve kış aylarındaki yetersiz yağışlar yüzünden çiftçilerin kara kara düşünmeye başladığını belirten Aktaş, ‘1 aydan bu yana yaklaşık 150 bin dönüm alana ekim yapıldı.

Ekim yapılan alanların 40 bin dönümü sulanabilir, 110 bin dönümü ise sulanamayan bölgelerde bulunuyor. Sulanabilir bölgelerdeki arazilere Yeraltı Sulama Projesi’nden su götürülüyor. Diğer bölgeler ise her yıl olduğu gibi yağmur yağışını bekliyorlar.

Yeraltından su çıkarılamayan ve sulama göleti de olmayan bu bölgelerdeki çiftçilerin tek kurtarıcısı yağmur oluyor. Bu bölgelerdeki koşullar yağmur yağışının ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor’ diye konuştu.

GÖLETLER DOLMADI

Sulama göletlerine sahip bölgelerdeki çiftçilerin de içlerinin rahat olmadığının altını çizen Aktaş, göletlerdeki su seviyesinin yetersizliğine dikkat çekti.

Yağış azlığından ötürü ilçe genelindeki göletlerin beslenemediğini anlatan Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘Geçen yıl bu aylarda göletlerdeki su seviyesi yüzde 70’lere kadar çıkmıştı.

Ancak bu yıl, göletleri asıl besleyen kar yağmadı. Üstüne üstlük yağmur yağışı da yetersiz kalınca bazı göletlerin su seviyesi yüzde 25’lere kadar indi. Bugün ilçe genelindeki hiçbir sulama göletinin doluluk oranı yüzde 50’yi aşmış değil’ dedi.

Aktaş, yağmur yağışının mevsim normallerinde gerçekleşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X