Yenişehirli çiftçide endişeli bekleyiş

Yenişehir Ovası’nda bir süredir devam eden yağışlar nedeniyle ekili alanlarda meydana gelen zarar ortaya çıkmaya başladı. Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bezelye ekili alanlardaki zararın büyük olduğunu ifade etti.

Yenişehirli çiftçide endişeli bekleyiş

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Ovası’nda ay başından bu yana görülen yağışların, ekili alanlarda yarattığı zarar ortaya çıkmaya başladı. 
Ovada hasadına başlanan sezonun ilk ürünü bezelyede önemli ölçüde zarar oluştuğu ve çiftçilerin ekili diğer alanlar için endişeli bekleyiş içine girdiği ifade edildi.

Geçen sonbahardan nisan sonuna kadar beklenen yağışların görülmediği Yenişehir Ovası’nda, mayıs ayından itibaren başlayan yağmur yağışlarının, mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘Aşırı yağışlar, çiftçinin en büyük korkusu oldu. Yaklaşık 3 haftadır arazilerde biriken sular, son yağışla iyice arttı’ dedi.

Ovada hasat edilen ilk ürün olan bezelyelerin köklerinde ve tanelerinde çürümeler başladığını söyleyen Aktaş, bu ürünlerin toplanarak hayvan yemi olarak değerlendirileceğini ifade etti. Aktaş, ekimi yapılan 20 bin dönümde ekili bezelyede büyük zarar olduğunu kaydetti.

TOPRAK SUYA DOYDU

Yoğun yağışlardan dolayı toprağın suya doyduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bundan sonra yağacak yağmurun toprak tarafından emilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Ovada 150 bin dönüm toplam ekili alandan yaklaşık 34 bin dönümünün yağıştan dolayı oluşan çamur tabakasının içinde kaldığını kaydeden Aktaş, ‘Yağmurlar kesilip güneş açınca hemen tarlalara girilecek. Toprak çapa yapılıp havalandırılacak. Eğer yağış devam ederse, zararın boyutları ve tehlikenin etki alanı genişler’ dedi.
Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ilçede ayçiçeği ve şekerpancarında ise zarar oluşmadığını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X