Yenişehirli çiftçiye kanola tavsiyesi

Yenişehir Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıda, çiftçilere kanola ekmeleri tavsiyesinde bulunuldu. Toplantıda, kanolanın kazancı artırdığı ve münavebeli ekime uygun olduğu vurgulandı.

Yenişehirli çiftçiye kanola tavsiyesi

GÜRHAN ADANA

Yenişehirli çiftçilere kanola ekimi için tavsiyelerde bulunuldu. Merkezi Tekirdağ’da bulunan özel bir firmanın çiftçilerden kanola almak istediğini belirten Yenişehir Ticaret Borsası Başkanı Saim Bolaca, bu ürünün buğday ve arpa yetiştiren çiftçiler için ciddi bir seçenek oluşturacağını söyledi.

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz ise, eylül ve ekim aylarında ekilen kanolanın haziran ayı sonlarında hasat edildiğini ifade etti. Böylece hasadın hemen ardından ikinci el biber dikimlerine geçilebileceğini vurgulayan Aranmaz, ‘Ayrıca münavebeli ekim imkanı da oluşmuş olacak. Bir tarlaya her yıl aynı ürün ekilmemiş olmasından ötürü verim artarken, hastalıkların söz konusu tarlaya yerleşmesinin önüne geçilebilecek’ diye konuştu.

SÖZLEŞMELİ EKİM…

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da, bu girişimin çiftçi açısından en önemli yanının sözleşmeli ekim modelinin uygulanması olduğuna dikkat çekti. Çiftçinin sorunlarının başında pazar ve tahsilat sorunu geldiğini vurgulayan Aktaş, ‘Sulu tarım yapılamayan kırsal arazilere sahip köylerdeki buğday yetiştiren çiftçilerimiz kanola ekimine yönelebilirler. Çiftçilerimize, hem kazanç hem de sözleşme imkanı olan kanola ekimini önereceğiz’ dedi.

PAZAR SORUNU YOK…

Kanola alımı yapacak olan firmanın Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran da konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Kanola yağının biyodizel üretiminde kullanıldığını anlatan Suyaran, ilçenin iklim yapısının bölgede kanola yetiştiriciliğine uygun olduğunu dile getirdi. Suyaran, kanola yetiştirecek çiftçilerle sözleşme yapacaklarını, böylece çiftçinin pazar ve tahsilat sorunlarını ortadan kaldıracaklarını sözlerine ekledi.

Ticaret Borsası’ndaki toplantıya Konya, Ankara Polatlı, Eskişehir, Uşak, Bilecik, Kestel ve İnegöl’den çiftçiler de katıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X