Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Yerleşim tarihini değiştiren 8500 yıllık kalıntı tesadüfle keşfedildi!

İlk teması… 2014 yerel seçimiyle kapatılan Akçalar Belediyesi kuruyor. O dönem Uludağ Üniversitesi’nde Arkeoloji Bölümü olmadığı için 2004 yılındaki başvuru da İstanbul Üniversitesi’ne yapılıyor.

Belediye…

Akçalar Organize Sanayi Bölgesi’ni genişletebilmek istiyor. Bunun için de, bölgedeki Roma dönemi yerleşimi nedeniyle ilan edilen SİT alanı sınırlarının belirlenmesini istiyor.

Sonra…

Açılışı geçtiğimiz pazar günü yapılan otoyol için de girişimde bulunuluyor.

İlk projede…

Otoyolun Uluabat Gölü’nün güneyinden geçmesi öngörüldüğü için, bu bölgenin tarihi özelliklerinin belirlenmesi isteniyor.

Bu iki başvuru üzerine İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü iki öğrencisini inceleme yapmak üzere Bursa’ya, Akçalar bölgesine gönderiyor.

Ne var ki…

O iki öğrenci, yaptıkları inceleme yanında topraktan çıkan çanaklarla İstanbul’a dönüyorlar.

İncelendiğinde…

Çanakların Milattan Önce 6600 yılına ait, yani 8500 yıllık oldukları anlaşılıyor. En önemlisi, bölgenin de Bursa’nın en eski yerleşimi olduğu ortaya çıkıyor.

Kısacası…

SİT bölgesi olan Roma dönemi yerleşim sınırlarının belirlenmesi için gelen 2 arkeoloji öğrencisi tesadüfen tarihin keşfini yapmışlar.

İşte…

Akçalar’daki Aktopraklık Höyüğü kazıları böyle başlamış.

Bütün bunları…

1.-yazi-icin-aktopraklik-hoyugu-kazi-baskani-prof.-dr.-necmi-karul,-gurkan-kaya,-prof.-dr.-abdulkadir-cucen,-filiz-gunes.jpgKazı çalışmalarını yürüten ekibin başkanı İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Karul’dan dinledik.

Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya, Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen ve Bursa 5. Noteri Filiz Güneş ile birlikte ziyaretimize gelen Prof. Dr. Karul, ortaya çıkarılan kalıntıların önemini şöyle açıkladı:

“Aktopraklık’taki yerleşime 1954 yılında İstanbul’da yapılan ve Türkiye’nin ilk neolitik dönem çalışması olan Fikirtepe Kültürü diyoruz. Yenikapı’da da çıktı, ama Aktopraklık daha eski.”

Mesajı da şu:

“Bursa’nın tarihi artık Aktopraklık’tan başlıyor.”

 

Aktopraklık’ta neler var?

 

Akçalar’daki Aktopraklık Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, ortaya çıkarılan kalıntıları anlatırken şunu özellikle vurguladı:

“Yenişehir’deki Barcın Höyüğü ile birlikte, Milattan Önce 6600 yıllık Aktopraklık Bursa’nın en eski yerleşimi.”

Sonra da aldıkları desteği açıkladı:

“Hem Nilüfer Belediyesi’nden, hem Büyükşehir Belediyesi’nden büyük destek gördük. Hatta Büyükşehir kendisi ilgilendi ve 2009 yılında 3 bin 500 metrekare kapalı alanı olan müze ile açık hava müzesi yaptı.”

 

Avrupa ve Anadolu’daki çiftçi yaşamı Aktopraklık ile başlıyor!

 

3.-yazi-icin-prof.-dr.-necmi-karul.jpgSanayi bölgesi ile otoyol güzergahı için Roma dönemi eserleri nedeniyle SİT sınırlarının belirlenmesi için yapılan çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan ve Bursa’nın 8500 yıllık yerleşim geçmişi olan Aktopraklık Höyüğü’nün önemli bir özelliği daha var.

Onu da…

Kazı çalışmalarını yürüten arkeoloji grubunun başkanı İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Karul açıkladı.

“Zaman zaman Avrupa’daki yerleşimin başlangıcının Anadolu olduğu söyleniyor, yazılıyor. Bu doğru değil, ama Aktopraklık’taki kazılarla Avrupa’daki çiftçi yaşamının kökeninin burası olduğu kanıtlandı.”

Önemsediği nokta şu:

“Aktopraklık’ta gıda çiftçiliğinin olduğu kanıtlandı. Bu çalışmanın DNA’sı da Avrupa’daki çiftçi yaşamının buradan giden çiftçilerle başladığını kanıtlarıyla ortaya koyuyor.”

 

Kazı tamamlanmadan ödül aldı

 

Aktopraklık Höyüğü bilinen tarihi değiştiriyor ve Bursa’nın tarih başlangıcını 8500 yıl geriye götürüyor.

Üstelik…

10’u yabancı 20 üniversiteden 40 kişilik ekibin yürüttüğü ve uzmanların yer aldığı kazı ekibinin çalışmaları daha tamamlanmadan Avrupa’dan ödül bile aldı.

O ödülü Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul açıkladı:

“Aktopraklık projesi, Nobel Ödülü alan ilk kadın olan, üstelik bu ödülü iki kez alan Marie Curie adına verilen bilimsel ödüle layık görüldü.”

 

Çavuşoğlu’ndan Bursaspor yönetimine destek: İyi şeyler olacak

 

5.-yazi-icin-hakan-cavusoglu,-bursaspor-baskani-mesut-mestan-ve-yonetimi.jpgGeçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu bir yandan Ankara’daki sorumluluklarını yerine getirirken, diğer yandan da kentin sorunlarının çözümü için çaba harcıyor.

Bu nedenle…

Hem vatandaşla bir araya gelip sorun ve öneri dinliyor, hem tıkanan noktalarda destek oluyor.

Nitekim…

Dün sabah da tarihi Abdal Simit Fırını’nda Bursaspor Başkanı Mesut Mestan ve yönetimiyle bir araya gelip Bursaspor’u konuştu.

Özellikle…

Transfer tahtası kapalı olduğu için yeni transfer yapılamayışı görüşmenin ana gündemini oluşturdu. Kulübün mali açıdan yaşadığı sıkıntı ve içinde bulunduğu zor durum da masaya yatırıldı.

Mestan ve yönetimine destek sözü veren Çavuşoğlu’na önümüzdeki süreci sorunca şunu söyledi:

“Bursaspor hepimizin takımı, bu kentin en önemli markası. Ait olduğu Süper Lig’e dönebilmesi için her türlü desteğe hazırız.”

Şunu da ekledi:

“Çok yakında iyi şeyler olacak.”

 

Tarihin önünde Kitap Fuarı

 

6.yazi-icin-1.-mudanya-kituap-fuari.pngMudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ilçede bir ilke imza atıyor. “Oku-Düşün-Aydınlan” sloganıyla organize edilen Mudanya 1. Kitap Fuarı 23 Ağustos’ta başlayıp 1 Eylül’de sona erecek.

Cumhuriyete giden yolun açıldığı anlaşmaya ev sahipliği yapan Mütareke Binası önündeki meydana kurulacak stantlar 1 hafta boyunca 15.00-23.00 saatleri arası açık olacak.

Kitapseverler tarihin önünde ve Mudanya’nın ünlü poyrazıyla serinleyerek kitaplara ulaşabilecekler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X