Yerli otomobilde süreç tıkır tıkır işliyor

2022 yılında C segmenti SUV araçla pazara gireceklerini belirten Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu CEO’su Gürcan Karakaş, ”Her hafta her ay ne yapacağımız programlandı. Otomobilin 1.000’e yakın özelliğini belirledi” dedi.

Yerli otomobilde süreç tıkır tıkır işliyor

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu CEO’su M. Gürcan Karakaş, yerli otomobilde planın tıkır tıkır işlediğini söyledi.
Karakaş, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından sektörde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla Sabancı Üniversitesinde gerçekleştirilen ‘Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nın ödül töreninde yaptığı konuşmada, önemli açıklamalar yaptı.

Türkiye’nin otomobiline ilişkin olarak “Küresel rekabet eden, yeni nesil doğuştan elektrikli, otonom sürüş seviyesi 3’e hazır, bağlantı ve internete uyumluluk olarak başından itibaren planlı, akıllı bir cihaz olacak” diyen Karakaş, TOGG olarak şarj altyapısından nesnelerin bağlantısına, yeni start up’lardan yeni yan sanayilere kadar geniş bir mobilite ekosistemi oluşturacaklarını vurguladı.

BİNE YAKIN ÖZELLİĞİ TAMAM

Karakaş, ”Türkiye’nin Otomobili Projesi’nin bünyesinde ülkenin teknoloji konusunda sinerji yaratacak şirketlerinin yer aldığını vurguladı. Büyüyen segmente yatırım yapacaklarını vurgulayan Karakaş şu bilgileri verdi: ”2022 yılında C segmenti SUV araçla pazara giriyoruz. İki-üç yıldan sonra AB merkezli ihracat pazarlarına yönlendirmek istiyoruz. Bu projenin hesabı, kitabı aslında 15 sene. 2022 yılına kadar piyasaya çıkana kadar, her hafta her ay ne yapacağımız programlandı. Planı tıkır tıkır işletiyoruz.

Gelecekte ev, işyerinden sonra otomobilin kendisi teknoloji ile bir yaşam alanına dönüşecek. Otomotivin mobilite ekosistemine dönüşümü bu anlamda önemli bir fırsat yaratıyor. Akıllı evler, binalar, şehirler ile etkileşimi olan bir dünyadan bahsediyoruz. Biz de bu nedenle bir otomobilden daha fazlasını hedefliyoruz. Otomobilin 1.000’e yakın özelliğini bugünden belirledik.”

60 YENİ ELEKTRİKLİ PİYASAYA GİRECEK

Dünyada 29 OEM firmasının mobilite ekosistemine 10 yılda 300 milyar dolar yatırım planladığını anlatan Gürcan Karakaş, “Sadece Çin 136 milyar dolar yatırım yapacak. 2022 yılına kadar da 60 yeni model elektrikli araç piyasaya girecek. Çin’de 500 start up şirketi var. 1 milyar dolardan 5 milyar dolara kadar paraları var. Ve bu şirketlerin dörtte üçü sadece araçlarda mobilite sistemi ile ilgileniyorlar” diye konuştu.

YERLİ KATKIYI ARTIRACAK ÇALIŞMALAR

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de, gecede yaptığı konuşmada, “Dünyada dijital otomotive dönüşümde bizim için büyük fırsat var. Geri kalmışlığın büyük avantajını kullanabiliriz. Otomotivde yerli katkıyı artıracak çalışmalarımız sürüyor” dedi.

YARIŞMADA İLK 5 DERECEYE GİREN PROJELER

1.Car4Future Technologies (70 bin TL ödül) Elektrikli ve otonom araçlar için blok zinciri ile şarj enerji paylaşım ağı geliştirdi.

2.Sensemore (60 bin TL ödül) Sensemore, kestirimci bakım, kalite kontrol ve Ar-Ge alanında kullanılmak üzere sensörler ile donatılmış bir donanım, mobil aplikasyon ve bulut yazılım çözümü geliştirdi.

3.Parxlab (50 bin TL ödül) Park noktalarına yerleştirilen kablosuz, uzun ömürlü, yüksek teknolojili sensörler ve bu sensörlerden gelen verileri işleyen yapay zeka teknolojisi ile sürücülere boş park noktalarını ve işletmeye park noktasında oluşan veriyi göstererek hem sürücü hem de işletme tarafında yüzde 50-60 oranında verim artışı sağlıyor.

4. ENLIL-Dikey Eksenli Rüzgar Türbini (40 bin TL ödül) Metrobüs ve Karayollarında araçların ürettiği rüzgarı kullanarak yenilenebilir enerji üreten ve üzerinde bulunan sensörler ile şehir hakkında verileri elde eden akıllı rüzgar türbini geliştirdi.

5. AR Flip (30 bin TL) Otomobil ve ticari araçların ön camlarına Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) entegrasyonu, aerodinamiğin iyileştirilmesi, kör nokta faktörünü ortadan kaldırma, sanal sürücü asistanlığı, akıllı sürüş, güvenlik ve konfor iyileştirmeleri geliştirdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X