Yerli tatilciyi döviz vurdu

Yerli turist döviz nedeniyle bu yıl zamlı tatil yapacak. Ege ve Akdeniz kıyılarına yoğun ilgi olduğunu belirten sektör temsilcileri, otel fiyatlarının yüzde 25 ila 50 arasında yükseldiğini kaydetti.

Yerli tatilciyi döviz vurdu

ASLIHAN AYDIN

Bursalıların bayram tatili için adresi yine Ege ve Akdeniz sahilleri oldu. Tatilin kısa olmasından dolayı yakın yerler tercih edilirken, dövizdeki artış nedeniyle yurt dışı seyahatlarına talep yüzde 35 oranında düştü. Yurt içi otellerde ise fiyatlar zamlandı.

Aladağ Turizm firma sahibi Ekrem Aladağ, dövizin artması ile birlikte otel fiyatlarına zam geldiğini ifade etti. Aladağ, ‘’Oteller maliyetlerini dövize göre hesaplıyor. O yüzden de piyasayı bayağı etkiledi.

Otel fiyatlarında yüzde 50’lik bir artış söz konusu. Geçen yıl her şey dahil tesislerde iki çocuklu bir aile 2-2 bin 500 liraya tatil yaparken, şimdi söz konusu rakam 4 bin liraya kadar yükseldi” dedi.

Bursalıların bayram tatili için Ege ve Akdeniz bölgesini tercih ettiklerini kaydeden Aladağ, Ayvalık, Kuşadası ve Çeşme’nin öne çıktığının bilgisini verdi. Aladağ, Çeşme’nin diğer yerlere göre yüzde 20 daha pahalı olduğunun da altını çizdi.

YÜZDE 35 DÜŞÜŞ VAR

Yurt dışı tatilini döviz fiyatlarının çok etkilediğini dile getiren Aladağ, “Geçen yıla göre yüzde 35 düşüş var. Döviz etkilemeye de devam ediyor. Seçimden sonra biraz daha talep bekliyoruz.

Erken rezervasyon yaptırmayanlar yaz için şu an ne yapacaklarını pek bilmiyorlar” diye konuştu. Yurt dışında vizesiz yerlerin tercih edildiğini vurgulayan Aladağ, ‘’Sırbistan ve Karadağ öne çıkıyor. Ayrıca Kıbrıs da Türk Lirası ile olduğu için tercih sebebi. Örneğin Magosa’da bir otelde kişi başı ortalama fiyatlar uçak bileti, transfer, otel konaklama dahil bin 500-2 bin lira arasında değişiyor” dedi.

ARAP İLGİSi

Yaz sezonu için yurt dışından Türkiye’ye oldukça yoğun talep geldiğine dikkat çeken Ekrem Aladağ, şöyle devam etti: ”Ruslar, Almanlar ve son 2-3 yıldır da Arapların Akdeniz’e ilgisi bulunuyor. Yurt içi tatilci için fiyat zamlı olsa da yabancı için sorun oluşturmadı.”

YERLİ TURİSTE AZ KONTENJAN

Tatil Rotası Genel Müdürü Süha Ceran da, bayramda otellerin yüzde 100’e yakın doluluğa ulaştığını bildirdi. Geçen yıla oranla yerli tatilciye yüzde 25’lik zam geldiğini kaydeden Ceran, ”Akdeniz’de yerli tatilciye çok az sayıda kontenjan ayrıldı. Geçen yıl Rus turist pek olmadığı için oteller indirim yapmıştı.

Ancak bu yıl Rus ve Alman turistler yoğun şekilde geliyor. Sezon öncesi dövize göre fiyat verildiği için ve kurdaki anormal yükselişten dolayı yabancı turist yerliye göre daha pahalıya geliyor. Yabancıya satış yapmak daha kârlı olduğundan otellerde de ona göre kontenjan ayrılıyor.

Yerli tatilci erken rezervasyon yapmamışsa yer bulması zor. Akdeniz’deki otellerde yerliye yüzde 5 ile 15 yer ayrılmış” diye konuştu. Ceran, 3-4 yıldızlı her şey dahil otellerde tek çocuklu bir ailenin 2 bin 500-3 bin lira arası tatil yapabileceğini söyledi. 

KISA MESAFELER ÖN PLANDA

Ceran, Bursalı tatilcilerinin Ege ve Akdeniz bölgesini tercih ettiklerini bildirdi. Yurtdışı bayram tatili içinse Türkiye’ye yakın ada turlarının tercih edildiğini dile getiren Ceran, ‘Rodos, Samos, Kos, Sakız ve Midilli adaları ön planda. Buralar için fiyatlar kapı vizesi hariç, ekstra turlar dahil 150 euro’dan başlıyor. Bayram 3 günlük olduğu için kısa mesafeler tercih ediliyor’ diye konuştu. 

SEÇİM SONRASI BEKLENİYOR

Kur yükselene kadar rezervasyonların iyi gittiğini hatırlatan Ceran, şunları kaydetti: ‘’Kur yükselince rezervasyonlar durgunlaştı. Geçen yıl ortalama 4 bin 500 lira olan tur, şimdi kur nedeniyle 5 bin 500 liraya yükseldi.

Seçimden sonra ne olacağını ve bir de kurun dalgalanmasının ne zaman biteceğini bekleyen kişiler var. Yurt dışına çıkacak insanların seçimden sonraki duruma bakıp ona göre hareket edeceklerine inanıyorum. Turizmcinin miladı bu yıl seçim.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X