Yoğun bakımda yatak krizi

Çevre illerden de hasta alarak adeta bir kavşak görevi gören Bursa’da hastalar yoğun bakım yatağı bulmakta sıkıntı çekiyor.

Yoğun bakımda yatak krizi

DERYA DEMİR

10 bin hastaya sadece 3.6 yoğun bakım yatağı düşen Bursa’da toplam yatak oranı ise son 10 yılda sadece yüzde 2 arttı. 

Türkiye’nin en fazla göç alan şehirlerinden biri olan ve yıllardır yoğun bakım yatağı konusunda sıkıntı çeken Bursa’da bu sorun hala çözülemediği gibi yatak ihtiyacı her geçen gün daha da  artıyor. Yalova, Kütahya, Balıkesir gibi çevre illerden hasta kabul ederek kavşak olma niteliği de taşıyan Bursa’da yatak eksikliği nedeniyle hastalar çoğu kez ölüm kalım savaşı veriyor. Sorunun çözümü için Bursalılar yetkililerden somut bir adım bekliyor. 

10 YILDA YÜZDE 2 ARTIŞ…

4 bin 977’si kamu, bin 300’ü özel ve 896’sı Uludağ Üniversitesi’nde olmak üzere toplamda 7 bin 173 yatağa sahip olan Bursa’da, bu yatakların 654’ü kamu, 469’u özel ve 96’sı üniversite olmak üzere bin 219 yatak yoğun bakım hastalarına hizmet veriyor.

Türkiye’de 10 bin kişiye 28 yatak düşerken Bursa’da ise 24 yatak düşüyor. Yoğun bakım yatağında da Bursa Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Buna göre Türkiye’de 10 bin kişiye 4.5 yoğum bakım yatağı düşerken Bursa’da 3.6 yatak düşüyor. Bursa’da toplam yatak oranı son 10 yılda sadece yüzde 2’lik artış gösterirken, nüfus ise 500 binin üzerinde arttı. 

“TEDAVİYE ULAŞMAKTA ZORLUK VAR”

Bursa’nın sağlık yatırımı konusunda yeteri kadar destek alamadığını kaydeden Bursa Tabipler Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, yatırımların merkezde yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi. Bursa’nın tüm yataklar açısından sınıfta kaldığını belirten Elitez, “Yoğun bakım yatağı söz konusu olduğunda ise durum daha da kötü.

Yıllardır bu zorluk giderilmedi. Bolu, Antalya, Eskişehir gibi iller Bursa’ya oranla daha fazla yatağa sahip. Şehir merkezinde yoğun bakım yatağı kapasitesi dolduğunda hastalar ilçelerdeki hastanelere gönderilebiliyor. Özel hastaneler ise, yoğun bakım maaliyeti çok yüksek olduğu için bu hizmeti vermek istemiyorlar. Bu nedenle kamu eliyle bu sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi lazım” ifadelerini kullandı. 

“HASTANE KAPATILACAK MI?”

Bu yıl içerisinde hizmet vermesi planlanan Şehir Hastanesi’ni de hatırlatan Elitez, şunları söyledi: “Kurulacak bu hastane yatak sayısını artıracak mı bilmiyoruz. Çünkü farklı şehirlerde kurulan bu hastaneler açıldığında bulunan birkaç hastane kapatılıp Şehir Hastanesi’ne nakli sağlandı. Bursa’da da bir hastane kapatılacak mı?”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X