YPG terör örgütü değil

Washigton yönetimi, Türkiye’nin teröre karşı verdiği mücadeleyi görmezden gelerek skandal açıklamalara devam ediyor. Son olarak ABD Savunma Bakanı Mark Esper, YPG’nin  terör örgütü olmadığını söyledi.

YPG terör örgütü değil

ABD’nin Suriye’de işbirliği yaptığı YPG’nin, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olduğunu daha önce açıklamasına rağmen, YPG’nin terör örgütü olmadığı iddiasını sürdürüyor.

Son olarak Kongre üyelerinin sorularını cevaplayan ABD Savunma Bakanı Mark Esper’dan da benzer bir yanıt geldi. Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşmasından endişe duyduğunu söyleyen Esper, temel görüş ayrılığının ise ‘YPG’nin yabancı terör örgütü olup olmadığından’ kaynaklandığını söyledi; “Biz, birçok NATO müttefikimizle beraber, öyle olmadığını düşünüyoruz” dedi.

TÜRKİYE – RUSYA YAKINLAŞMASI

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye’deki gelişmelerle ilgili en büyük endişesinin Türkiye-Rusya arasındaki yakınlaşma ve Türkiye’nin NATO ekseninden uzaklaşma ihtimali olduğunu söyledi. Esper, ABD’nin ve diğer NATO müttefiklerinin YPG’yi terör örgütü olarak görmediklerini de ekledi.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun oturumunda Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan Esper, bir soru üzerine, “Suriye ve Türkiye konusunda en büyük kaygım esasında Türkiye ve Rusya. Türkiye’nin NATO ekseninden uzaklaşıyor olmasından endişeliyim. Bana göre bizi bekleyen görev, Türkler’i tekrar NATO ittifakına nasıl çekebileceğimizin yolunu bulmak. Çünkü bence Türkiye çok kritik önemde bir ülke ve 70 yıla yakın süredir ortağımız” diye konuştu.

KARMAŞIK HALE GETİRDİ

Türkiye’nin Suriye’ye son harekatının DEAŞ’a karşı mücadeleyi daha da karmaşık hale getirdiğine işaret eden Esper, buna rağmen Savunma Bakanlığı (Pentagon) olarak DEAŞ’ın kalıcı yenilgiye uğratılması misyonunu devam ettirebileceklerinden emin olduğunu vurguladı.

Esper, Türkiye’nin de Suriye’yle ilgili iki endişesinin olduğuna dikkati çekerek, birincisinin PKK’nin Türkiye’ye girerek Türk halkını hedef alan saldırılar düzenlemesi, ikincisinin de Türkiye’deki 3 milyon civarındaki Suriyeli sığınmacının durumu olduğunu belirtti.

ABD Savunma Bakanı, Suriye’nin kuzeydoğusunda şu anda durumun genel anlamda istikrarlı seyrettiğini kaydederken, bununla birlikte hiçbir ateşkesin kusursuz olmadığını, bölgede Türkiye destekli güçlerin bulunmasının da “kestirilmesi güç” bir hal yarattığını söyledi. Esper, “Ama genel anlamda hissiyatım, kuzeydoğu Suriye’de vaziyetin aşağı yukarı istikrarlı hale geldiği yönünde” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de, bölgedeki durumun biraz sakinleştiği noktasında aynı yönde görüş bildirdi ancak kesin bir hükümde bulunmak için erken olduğu uyarısında bulundu.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X