Yumurta üreticiyi de tüketiciyi de üzüyor

Son günlerde fiyatındaki artışla gündeme gelen yumurtanın satış fiyatındaki dalgalanma ne üreticinin ne de tüketicinin yüzünü güldürüyor.

Yumurta üreticiyi de tüketiciyi de üzüyor

Ocak ayında tanesi 25 kuruş olan yumurtanın fiyatı bu ay 40 kuruşa ulaşırken, üreticiler tüketicinin tepkisini çeken bu artışın kendilerine kar olarak yansımadığını söylüyor.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, son aylarda yumurta fiyatlarında üretici bazında yüzde 16, market bazında yüzde 24 fiyat artışı yaşandığını söyledi. Geçen yıl temmuzda yumurta fiyatlarının kendileri açısından zarar seviyesinde olduğunu anlatan Afyon, ”Yumurtanın fiyatı geçen ay itibarıyla üretici bazında yüzde 16 arttı.

Sürekli dalgalanmalar plansızlığımızın birebir göstergesi. Yaz aylarında üretici, zarar edeceği düşüncesiyle kümeslerini boşalttı. Döviz kurlarındaki dalgalanmadan ötürü, maliyet artışından dolayı kapasitesini düşüren, işi bırakan, hayvanlarını gençleştirmeyen üreticilerimiz oldu. Arz açığı oluştu” dedi.

YÜZDE YÜZDE 90 DIŞA BAĞIMLIYIZ

Yumurta üretiminin maliyetine dikkati çeken Afyon, Türkiye’nin tavuk yeminde yüzde 90 dışarıya bağımlı olduğunu dile getirdi. ”Dövizden her şekilde etkileniyoruz” diyen Afyon, şöyle devam etti: ”Döviz kurunun yükselmesi maliyetimizi artırıyor. Tüketiciler, gelen yüzde 90 zamla üreticilerin de yüzde 90 kar ettiğini sanıyor.

Tarım sektöründe yüzde 30 kar olması gerekirken biz yüzde 10’u bile göremiyoruz. Net olarak yüzde 5 kara bile yıl boyu razıyız. Yumurtadaki ani yükselmelerden biz de kazanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X