Yunan basınında Siriza zaferi yankılanıyor

Yunan basını, Siriza’nın zaferini “halkın Çipras’a ikinci bir fırsat tanıması” şeklinde değerlendirdi.

Yunan basınında Siriza zaferi yankılanıyor

Yunan basınında, Yunanistan’da dün düzenlenen erken genel seçimlerden Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol İttifak (Siriza) Partisi’nin birinci parti olarak çıkması, ağırlıklı olarak, “halkın Çipras’a ikinci bir fırsat tanıması” şeklinde değerlendirildi.

Katimerini gazetesi seçim sonucunu, “Çipras ve Kammenos’a ikinci kez hükümet kurma yetkisi” manşeti ile okuyucularına duyurdu.

Haberde, Avrupa yanlısı yeni hükümetin Meclis’te 155 sandalyeye sahip olacağı ve önümüzdeki dönemde yeni hükümetin kemer sıkma önlemlerinin getirdiği “sancılı” yasaları uygulamaya koymasının beklendiği ifade edildi.

Yeni Demokrasi (ND), PASOK ve To Potami partilerinin kendilerini Meclis’te ana muhalefet olarak gördüğü belirtilen haberde, erken genel seçim öncesi drahmiye dönüşü savunan ve Siriza’dan ayrılanların kurduğu Laiki Enotita (Halk Birliği) Partisi’nin yüzde 3 seçim barajını aşamayarak Meclis’e giremediği belirtildi.

“Çipras’ın net zaferi” manşetini atan Ethnos gazetesinin haberinde ise Çipras’ın “siyasi sahneye hakim olduğu” kaydedildi.

Haberde, kamuouyu yoklamalarının “karamsar” tahminlerine rağmen Siriza’nın seçimin galibi olarak çıktığı ve bir önceki seçimlere göre 4 sandalye kaybıyla yine zafer kazandığı ifade edildi.

Efimerida ton Sindakton gazetesi de “Siriza yüzde 35,53 ile yine galip” manşetli haberinde, “yeni Meclis’te hiçbir partinin avrodan çıkmayı arzu etmediğini” yazdı.

Haberde, seçimlere girmeden önce bölünen Siriza’nın yine de büyük bir zafer kazandığı ifade edilerek, Çipras’ın bu seçimlerde aldığı oy oranında sadece yüzde 0,8’lik bir düşüş yaşandığı kaydedildi.

“Dokuz ayda üç zafer”

Ta Nea gazatesi de “Çipras dönemi” başlıklı haberinde iktidarın Çipras’ı yıpratamadığını ve Çipras’ın dokuz ayda üç kez zafer kazandığını okuyucularına duyurdu.

Haberde, Çipras’ın siyasi söylemleriyle halkı ikna ettiği ve kemer sıkma önlemlerini uygulaması için ikinci bir fırsat verdiği ifade edildi.

“Siyasi harita değişmedi”

Elefteros Tipos gazetesi ise “Ülke ve Çipras’a son şans” manşetini attığı haberinde yaklaşık bir milyon seçmenin sandık başına gitmediğine dikkati çekti.

Haberde, “başarısız” kurtarma paketi görüşmeleri, kapalı bankalar ve referanduma rağmen ülkedeki siyasi haritanın değişmediği kaydedildi.

Seçimden birinci parti olarak çıkan Siriza, 145 sandalye kazandı. Hiçbir siyasi partinin tek başına hükümet kurmak için yeterli oy oranına ulaşamadığı seçim sonrası, Siriza lideri Çipras, bugün Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’tan hükümet kurma yetkisini alarak koalisyon görüşmelerine başlayacak.

Çipras, seçim sonrası yaptığı zafer konuşmasında kendisine eşlik eden ANEL lideri Panos Kammenos ile koalisyon hükümeti kurma sinyali vermişti.

Siriza, 25 Ocak’ta yapılan erken genel seçimlerden de birinci parti olarak çıkmış, Avrupa Birliği’nin kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan sağcı ANEL Partisi ile koalisyon hükümeti kurmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X