Yüz tanıma sistemine ‘hayır’

ABD’de San Francisco kenti yönetimi, polisin ve belediyeye bağlı diğer kurumların vatandaşları yüz tanıma teknolojisiyle teşhis etmesini yasakladı.

Yüz tanıma sistemine ‘hayır’

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan San Francisco’da artık güvenlik, emniyet ve ulaştırma dahil hiçbir alanda yüz tanıma teknolojisini kullanılamayacak.

Ayrıca yeni izleme teknolojileri satın alma kararı da kent yönetiminin iznine bağlı olacak. Ancak San Francisco havaalanı ve limanı federal makamların sorumluluğunda olduğu için buralarda yüz tanıma teknolojisinin kullanımına devam edilecek. San Francisco Denetçiler Kurulu’nun kararı bire karşı sekiz oyla kabul etti. Gelecek hafta yapılacak ikinci bir oylamadan sonra kararın yasalaşması bekleniyor. Eğer karar uygulamaya geçerse, San Francisco bu teknolojinin kullanımını yasaklayan ilk ABD kenti olacak.

KAMUOYU İKİYE BÖLÜNDÜ

Karar kamuoyunu ikiye böldü. Karara karşı çıkanlar, halkın güvenliğinin riske atılacağını ve suçla mücadelenin aksayacağını savunuyor.

Bu hamleyi destekleyenlerse, özellikle kadınlar ve daha koyu tenli insanların teşhisi söz konusu olunca yüz tanıma teknolojilerini hataya yatkın ve güvenilmez olduğunu söylüyor.

Bu kesime göre bu kararla, kişi mahremiyetinin ve bireysel özgürlüklerinin ihlalinin önüne geçilebilecek.

‘DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMIYOR’

Kuzey Kaliforniya Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nden Matt Cagle, “Bu oylamayla San Francisco, yüz tanıma teknolojisinin sağlıklı bir demokrasiyle bağdaşmadığını ve şehrin sakinlerinin ileri teknoloji izleme konusunda bir sözünün bulunduğunu ilan etti” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X