Yüzme bilmeyen kadın balıkçılar

Güneşin doğuşuyla Gökova Körfezi’nde balığa çıkan ve hiçbiri yüzme bilmeyen kadın balıkçılar, kazandıkları parayla aile bütçesine katkı sağlıyor.

Yüzme bilmeyen kadın balıkçılar

AA muhabiri, Gökova Körfezi’nin kadın balıkçılarının güneşin doğuşuyla başlayan bir gününe tanıklık etti. Körfezde kimi balıkçılar eşleri ile çalışırken kimiler ise mesleğini tek başına sürdürüyor.

Akyaka Mahallesi’nde yaşayan Semiha Başak da balıkçılığı tek başına yapan kadınlardan. Kocası hayatını kaybedince 2 çocuğuna bakabilmek için o güne kadar eşiyle yaptığı balıkçılığa tek başına devam etme kararı alan Başak, tekneyi kullanıyor, ağları denize atıp topluyor.

 

51 yaşındaki Başak, yüzme bilmemesine rağmen her gün sabahın erken saatlerinde denize açılıp nasibini arıyor.

Semiha Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 34 yıldır balıkçılık yaptığını, 14 yıl önce eşini kaybetmesinin ardından bu işi tek başına sürdürdüğünü söyledi.

 

Kadın olarak özellikle tek başına balıkçılık yapmanın çok zor olduğuna vurgu yapan Başak, kadınların başaramayacağı hiçbir işin olmadığını kaydetti.

“Kadın yeter ki istesin, mutlaka başarır” diyen Başak, “Yeri geliyor denizde hırçın dalgalar, şiddetli fırtınalar oluyor ama yeter ki mücadele etmesini bilelim. Hayatta hiçbir iş kolay değil. Denizleri ve balıkçılığı sevdiğim için işimi severek yapıyorum” dedi.

Yüzme bilmeden denizde ağ atıp kaldırmanın, kadın olarak balıkçılık yapmanın cesaret istediğini kaydeden Başak, şöyle konuştu:

“Çok fırtınaya yakalandım ama mücadeleyle başardım. Artık alıştım. Denizden yeri geliyor bir kilogram balık tutamıyoruz, ama umudumuzu kaybetmiyoruz. Eskisi gibi balık avlayamasak da bu işi yapmaktan başka çarem yok. Kazandığım parayla hem aileme bakıyorum hem de teknenin bakımını yaptırıyorum.”

Semiha Başak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kutlu olmasını dileyerek, kadınların yapamayacağı hiçbir işin olmadığını ve kadınların azimli olması gerektiğini dile getirdi.

“Deniz sevdasından vazgeçemiyor”

Gökova Körfezi’nde eşiyle birlikte 32 yıldır balığa çıkan Günnaz Doğan ise yaptıkları işin meşakkatli olduğunu ifade etti.

Marmaris’ten Akyaka’ya gelin olarak geldiğini anlatan Doğan, şunları söyledi:

“Buraya geldiğimde balık bilmiyordum. Eşimle balık tutmaya gidip gelmeye başlayınca alıştım. Balıkları böcek gibi görüp çok korkuyordum ve avladığım balıklara hiç elimi süremiyordum. Yüzme bilmediğim için balığa çıkmaktan da çok korkuyordum. 30 senedir alıştım artık. Erkekler bile denizle zor mücadele ediyor ama biz alıştığımız için artık bize zor gelmiyor. Mecburen balığa çıkmak zorundayız çünkü geçimimizi balıkçılıkla sağlıyoruz.”

30 yıl içerisinde denizde unutamadığı çok fırtınalı günler yaşadığını anlatan Doğan, “Hiç unutamıyorum. Çocuklarımla bir gün denizde balık avlarken fırtınaya yakalandım. Çok korkmuştuk. Ama Allah’a şükür atlattık. Karaya çıkar çıkmaz kola ve lokum dağıttım. Deniz benim sevdam. İki gün evde kalıp denize çıkamadığım zaman çok sıkılıyorum. Mecburen borçlarımızı ödemek için eşimle balık avına çıkmak zorundayım. Çoğu zaman da eşim olmamasına rağmen yalnız çıkıyorum artık” diye konuştu.

Doğan, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak, eşiyle balık tuttuğu için kutlamalara gidemediğini, buna rağmen çok mutlu olduğunu dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X