Zam pazarlığı bugün başlıyor

Asgari ücrette Ocak 2020’den itibaren geçerli olacak zam oranını belirlemek için ilk toplantı bugün Ankara’da yapılacak.

Zam pazarlığı bugün başlıyor

7 milyon asgari ücretlinin merakla beklediği görüşmelerin 15 kişiden oluşan komisyonunda işçileri Türk-İş, işveren kesimini ise TİSK temsil ediyor.

2020 yılı asgari ücret zam oranı için bir araya gelecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantıyı bugün gerçekleştirecek. Hükümet ve sendika yetkililerinin görüşlerini açıklayacağı ilk toplantı sonrası karar alınamaması durumunda komisyon bir kez daha toplanacak. İlk toplantının adresi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. İkinci toplantı işçi, 3. toplantı ise işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde yapılacak. Komisyon dördüncü ve son toplantısını yine bakanlığın ev sahipliğinde yapacak.

KOMİSYONDA KİMLER VAR?

Saat 14.00’te başlayacak komisyon toplantılarına Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü ve Yardımcısı, Bakanlık İş Sağlığı Genel Müdürü ve yardımcısı, Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik, Fiyat İstatistikleri ve İndeksler Dairesi Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı Temsilcisi ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı yetkilileri katılıyor. Toplam 15 kişiden oluşan komisyonda işçileri TÜRK-İŞ, işveren kesimini ise TİSK temsil edecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12, gelecek yıl için beklenti ise yüzde 8,5. Son yapılan toplu sözleşmeye göre görevdeki memurlara 2020’nin ilk yarısında yüzde 4, ikinci yarısında da yüzde 4 olmak üzere gelecek yıl için toplam yüzde 8 zam yapılacak. Verilere göre 2020’de asgari ücrete yapılacak zam oranının yüzde 15 civarında olması bekleniyor. Ayrıca bu oranın yüzde 18’e kadar çıkma ihtimali de var. Bu da 2020’de asgari ücretin brüt 3 bin, (net 2 bin 300 – 2 bin 500) lira olacağı anlamına geliyor.

TÜRK-İŞ: EN AZ 2.578 LİRA 

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, iki bin 578 liranın altında bir rakamı konuşmayacaklarını açıklamıştı. Yeni ekonomi programında, kamunun kontrolündeki ücret ve fiyatlarda enflasyon oranında bir artışa yönelik yeni bir politika yer alıyor. Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 26,05 oranında zam yapılmış,  417 lira artan ücret, net 2 bin 20 lira olmuştu.

NELERİ ETKİLİYOR?

Asgari ücret çalışanları, sadece maaş olarak ilgilendirmiyor, sosyal güvenlik ve özel sigorta alanında hemen hemen tüm alanları etkiliyor. 2020 için belirlenecek asgari ücretle birlikte beklenen değişiklikler:

-Çalışmayan ve sağlık hizmetinden yararlanmak için genel sağlık sigortası primi ödeyeceklerin prim bedeli artacak

-Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapacak olanların ödeyecekleri miktar artacak 

-İşsizlik maaşı artacak

-Kıdem tazminatının tavanı artacak

-İhbar tazminatı artacak

-Asgari geçim indirimi artacak

-Sosyal güvenlik için ödenen cezalar artacak

-Evde bakıcı çalıştıranların ödeyecekleri primler artacak

-Bireysel emeklilik için ödenecek katkı payı tutarları artacak

-Yaşlılık ve engelli aylığı yükselecek

-İsteğe bağlı sigorta yaptıranların primleri artacak

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X