Zeka geninin anneden mi, babadan mı geldiğini artık biliyoruz

Yapılan araştırmalar, zeka geninin anneden mi yoksa babadan mı geldiğini ortaya koydu.

Zeka geninin anneden mi, babadan mı geldiğini artık biliyoruz

Son yıllarda yapılan birçok araştırma, insan zekasının hangi ebeveynden geçtiğine dair yaygın inanışları değiştiriyor. Önceleri, ebeveynlerin çocukların zekalarına eşit derecede katkı yaptığına inanılıyordu. Ancak Dr. Keith Witt öncülüğünde yapılan araştırmalar, insanoğlunun entelektüel kapasitesinden sorumlu ağları ağırlıklı olarak X geninden aldığını ortaya koydu. Yani feminen olarak nitelendirilen genden. Kısacası bilim insanları dolaylı yoldan da olsa insanın zekasını anneden aldığını söylüyor!

Ancak şunu not etmek gerekir ki, yapılan son araştırmalar hala oldukça tartışmalı. Bazı bilim insanlarına göre ise, bilişsel yetilerin  ağırlıklı olarak kadınlarda daha çok bulunan X kromozomundan geliyor olması, çocuğun zeka yetilerini tamamen anneden alıyor olduğu anlamına gelmiyor. Bu konuya şüpheci yaklaşan bilim insanları, X ve Y kromozomlarının insani yetilere etkilerini hesaplarken, henüz keşfedilmemiş birçok değişkenin bu konuda rol aldığının unutulmaması gerektiğini söylemekte.

Ancak bu konuda İskoçya’da yapılan bir araştırma şüphecilerin inanmasına biraz daha yardımcı olabilir. İskoçya devlet ajansının takip ettiği 14 ila 22 yaş aralığındaki 12.686 gencin okul hayatında sergiledikleri zihinsel beceri gelişimi incelendiğinde, en başarılı olarak nitelendirilen kesimin, yüksek IQ seviyesine sahip annelere sahip olan gençler olduğu gözlemlendi. Hatta öyle ki bu araştırmanın sonuçlarına göre zeka seviyesi yüksek bir anneye sahip olmak, zeka seviyesinin gelişiminde, etnik kimlik, maddi durum, coğrafi konum gibi birçok faktörden daha büyük bir öneme sahip.

Sonuç olarak şunu biliyoruz ki, zihinsel kapasitemizi geliştirmek tamamen bizim özverimize bağlı. Ancak son araştırmaların zeka seviyemizin annemizden gelen genler tarafından daha fazla etkilendiği yönünde sonuçlar ortaya koyduğu da yadsınamaz bir gerçek. Bakalım gelecek günler neler gösterecek?

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X