Zeytin güvesiyle mücadele dönemi

Orhangazi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Marmarabirlik ve Orhangazi Ziraat Odası işbirliğinde, feromon tuzağı olarak bilinen yöntemle zeytin güvesi belirleme çalışmaları başlatıldı.

Zeytin güvesiyle mücadele dönemi

NEVZAT OKUMUŞ

Zeytinlerde önemli oranda kalite ve verim kayıplarına neden olan bir zararlı türü olan zeytin güvesine karşı üç kurumun işbirliği yaptığını belirten Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, “Zeytin güvesine karşı ilaçlı mücadele döneminin ne zaman başlayacağı konusunda güve erginlerinin sayılarını takip ediyoruz. Ortalama 15 haftalık bir takip sürecinde güve ergin sayısına göre, ilaçlama zamanının geldiğini anlıyor ve bunu üreticilere duyuruyoruz. Orhangazi ilçe merkezi ve bağlı dış mahalleler üç kurum arasında paylaşılmış durumda. Her kurum kendi bölgesinde bu tuzakların denetimi yoluyla ilaçlama zamanını belirleyecek” dedi.

ERKEN ÇİÇEKLENME

Bir zeytin bahçesine tuzak yerleştiren Hasan Cevizlidere, tuzaklar ile daha bilinçli bir mücadele yapıldığını kaydetti. Zeytin güvesi larvalarının zeytinin yaprak, çiçek ve meyvesinde zarar yaptığını belirten Cevizlidere, çiçek dönemi öncesi hazırlık yaptıklarını söyledi. Cevizlidere, “Bu sene erken çiçeklenme görebiliriz. 28 Haziran’a kadar bu denetimleri yapacağız. Sonrasında ise ‘zeytin sineği’ konusunda mücadelelerimiz olacak. Bu tür gerekli mücadeleyi yapmadığımız takdirde, yıllara göre değişmekle birlikte verim ve kalite kaybı, sofralık ve yağlık zeytinlerde yüzde 40 ile 75 oranında gerçekleşebilir’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X