Ziraatçilerden termik tepki

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Demirtaş`ta kurulması planlanan elektrik santralinin, tarım deposu konumunda olan Bursa`daki ürünleri yok edeceğini savundu.

Ziraatçilerden termik tepki
CEMAL KIRGIZ
 
Bursa’da tarımın yok edilmeye çalışıldığını iddia eden Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, gelişmiş uluslarda tarıma büyük destekler verilerek geliştirildiğine dikkat çekti.
 
Ali Çelik yaptığı açıklamada, “Bursa ovalarının ciğerine Demirtaş Sanayi Sitesi’ne şimdi de kömürle çalışacak elektrik santrali kurulma çalışmaları başlamış bulunmaktadır” diye konuştu.
 
İnsan yaşamının hava, su ve gıdaya bağlı olduğunu ifade eden Çelik, Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin, termik santralin yapımına karşı gelmeleri gerektiğini dile getirdi. Çelik, dünyada sınırlı ve kirletici fosil yakıtların sorunları belgelendikçe ve küresel iklim değişikliği tehdidi karşısında somut önlemler alınması gerekliliği aciliyet kazandıkça, sonsuz ve temiz yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına artan bir yönelim olduğunu söyledi.
 
 
YENİLENEBİLİR ENERJİ
 
Güneş, rüzgâr, jeotermal, biyokütle, küçük hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklar açısından zengin olmasına karşın, Türkiye’de yenilenebilir enerjiler için resmi hedefler olmadığını savunan Ali Çelik, Türkiye’de elektrik enerjisinin yüzde 70’inin çevre kirliliği yaratan ve küresel ısınmaya yol açan fosil yakıtlardan elde edildiğini bildirdi.
 
Termik santrallerde üretilen enerjinin sadece yüzde 30-40 oranındaki bir bölümünün elektrik enerjisine dönüştürülebildiğini belirten Ali Çelik, “Kalan kısmı ise ‘kaçak enerji’ olarak adlandırılmakta ve kazanından radyasyon ile çıkmakta ya da baca gazıyla birlikte bacadan atılmaktadır. Termik santrallerin en önemli çevresel etkilerinden biri de soğutma suyuyla ilgilidir ve termik santrallerin soğutma suyu gereksinimi büyüktür” diye konuştu.
 
“TARIM YOK OLUR”
 
Termik santrallerin en çok şikayet edilen ve çevreye zararı dokunan kül atıkları olduğunu anlatan Çelik, bitkiler üzerinde kirletici etkisiyle akut, kronik ve gizli zararlar ortaya çıkardığını dile getirdi. Ali Çelik, “Bursa’da kurulması planlanan termik santral, Türkiye’nin tarım deposu görünümündeki Bursa’nın yetiştirdiği bütün ürünlerin yok olması demektir. Bunlar yok olursa, Bursa’dan başlayarak tüm Türkiye’de tarım yok olur” ifadelerine yer verdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X