Olay Gazetesi Bursa

‘2022’de Türkiye ekonomisinin çıkış noktası ihracat olacak’

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa iş dünyası olarak 2022 yılında yeni yatırımlara, istihdam oluşturmaya ve ihracatı geliştirmeye odaklandıklarını belirterek, “Bursa’nın başarısını sürdürülebilir kılmak adına yeni nesil sanayi anlayışına uygun şekilde kentin yüksek teknolojili ve katma değerli üretim merkezi konumunu güçlendirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, dünya ekonomisinin 2020 yılında yaşadığı Kovid-19 salgını şokunun ardından 2021 yılına iyimser beklentiler ile girdiğini söyledi. Küresel ölçekte son 100 yılın en büyük krizini işaret eden koronavirüs salgınının kamudan reel kesime, çalışma hayatının tüm aktörlerini derinden etkileyen yeni bir dönemin kapılarını araladığını ifade eden Başkan Burkay, “Üretimi, ticareti, istihdamı ve ihraç pazarlarını saran salgın, bir taraftan kazanımlarımızı korumak adına topyekün bir mücadele göstermemizin zorunluluğunu ortaya koyarken; diğer taraftan yeni normal olarak tanımlanan bir süreçte değişen koşullar karşısında hızlı refleks verebilme kabiliyetimizin önemini gösterdi.” dedi.

“FARKLI ENSTRÜMANLARI HAREKETE GEÇİRMELİYİZ”

Küresel ticaretin ritmini bozan tüm gelişmelere karşın devletin toplumun tüm kesimlerine uzanan destekleri sayesinde hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini kaydeden Başkan Burkay, “İş dünyası olarak piyasanın talebini karşılarken, pazar payımızı ve ülkemize duyulan güveni artırdık. Bu dönemde sanayide kapasite kullanım oranlarımızı son 3 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 80’lere taşımayı başardık.  Aylık ortalama ihracatımızı 20 milyar doların üzerine, dünya ihracatındaki payımızı yüzde 1’e, ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranını ise yüzde 93’lere yükselttik. Tüm bu ekonomik parametreler, ülkemizin ve iş dünyamızın dinamik yapısının en önemli göstergesidir. Ülkemiz, ekonomide üretim, istihdam ve cari denge odaklı yeni bir rota belirlemiştir. Bu başarıları sürdürülebilir kılmak ve yatırım iklimini tahsis etmek için de farklı enstrümanların harekete geçirilmesini önemli buluyoruz. Küresel ekonominin darboğazdan geçtiği bir dönemde iş dünyası olarak temel beklentimiz, yeni yatırımları ülkemize kazandıracak, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerimizi destekleyecek politikaların geliştirilmesidir.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE EKONOMİSİNE YÖN VEREN KENT”

Türkiye’nin sanayi ve ihracat merkezi olan Bursa’nın Covid-19 salgınının dünya ve Türkiye ekonomisinde oluşturduğu etkileri doğrudan yaşadığını belirten İbrahim Burkay, şöyle devam etti: “Bursa’nın sanayi ve ihracat odaklı ekonomik yapısı 2021 yılındaki toparlanma dinamiklerinden fazlası ile yararlanmasını sağlamıştır. 2021 yılında küresel tedarik zincirlerindeki değişim ile Türkiye’ye yönelen ilave tedarik talebinin karşılanmasında Bursa yüksek rol oynamaktadır. Kent olarak 24 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizle ülkemizin ihracat odaklı büyüme hedeflerine katkı sağlamayı sürdürmekteyiz. Ürettiğine değer katan bir anlayışla 4 dolarlık ihracat kilogram birim fiyatına ulaşan Bursa’nın imalat sanayisinde orta-yüksek teknoloji yoğunluğu yüzde 52 ile Türkiye ortalamasının iki katı seviyesindedir.”

GÜÇLÜ ÜRETİM MODELİ VURGUSU

Başkan Burkay, “Dördüncü sanayi devrimi, yapay zekâ, nesnelerin interneti ve büyük veri gibi kavramlar ekseninde şekillenen yeni ekonomide üretim ve ticaret bugünden çok daha farklı olacak. Yaşanacak değişim ve dönüşüm ne kadar köklü olsa da insan kaynağımız ve eğitim süreçleri gelecekte bizi ayakta tutacak en büyük kozumuz olmaya devam edecektir. Pandemi şartları altında bu dönemde ülke olarak bizler de büyük zorluklarla mücadele ettik. İhracatçılarımızın ve sanayicilerimizin devletimizin destekleriyle ortaya koyduğu güçlü üretim modeli ve politikaları sayesinde Türkiye, yıla en hızlı büyüyen ülkeleri arasında girmeyi başardı.”

BURSA’YA DEĞER KATAN 60’A YAKIN PROJE

Başkan Burkay, Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa’da iş dünyasını pandeminin etkilerinden korumak amacıyla harekete geçen öncü kurumlar arasında yer almaya devam ettiklerini söyledi. Sektör ayırt etmeksizin firmaların sorunlarını çözmek adına yapıcı adımlar attıklarını kaydeden Burkay, şöyle devam etti: “Her bir üyemizin sorun ve taleplerini TOBB ve bakanlıklarımızla paylaştık. 2022 yılında 60’a yakın projemiz kapsamında çalışmalarımıza aynı heyecanla devam edeceğiz. Fabrika inşaatlarının başladığı TEKNOSAB’da 2022’de üretim başlayacak. Yeni yılda Bursa Dış Ticaret Merkezimiz, Küresel Fuar Acentemiz, Ticari Safari, UR-GE ve HİSER projelerimiz de ülkemizin ihracat odaklı kalkınma hedeflerine en yüksek düzeyde katkı sağlamaya devam edecek. 2022 yılında çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörümüzün 2 yıl boyunca beklediği Junioshow Fuarı’nı verimli bir şekilde tamamladık. UR-GE projelerimizin de katkısıyla 1.300’den fazla yabancı iş insanı sektör temsilcilerimizle işbirliği masasında buluştu. Önümüzdeki dönem fuarcılık noktasında organizasyonlarımızı düzenlemeye devam edeceğiz. 2022 yılında inşallah ülkemize ve kentimize değer katan projelerimizi üyelerimizden aldığımız destekle sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.