Olay Gazetesi Bursa

‘Akkuyu Nükleer’ Türkiye için milat

Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) Rusya'daki referansı olan Novovoronej-2, enerjiden istihdama kadar sağladığı katkıyla Türkiye'deki yatırıma örnek oluyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladığı 3 Nisan 2018’de temeli atılan Akkuyu NGS’nin ‘ikiz kardeşi’ olarak da nitelendirilen Voronej bölgesindeki Novovoronej-2, 54 yıldır faaliyet gösteriyor. İlk 2 ünitesi sırasıyla 1984 ve 1990’da devreden çıkarılan, 3’üncü ünitesi de devreden çıkarma faaliyetleri yapılmak üzere 2016 yılında durdurulan santral, yenilenen geliştirilmiş güvenlik sistemleriyle yapılan  4’üncü, 5’inci ve 6’ıncı güç üniteleriyle faaliyetlerine devam ediyor.

Novovoronej-2’nin Başmühendis Yardımcısı Igor Gusev, Novovoronej-2 ile birlikte bölgede sağlanan ekonomik gelişmelerin Akkuyu bölgesinde de yaşanacağını vurgulayarak, ”Akkuyu NGS projesi Türkiye için yeni bir milat olacaktır” dedi.

ÇİN ÖRNEĞİNİ VERDİ

Akkuyu NGS’nin, Türkiye’ye katkılarından birinin de nükleer enerji alanında deneyim olacağını dile getiren Gusev, şu bilgileri verdi: ”Türkiye’de nükleer enerji sektörü geliştikçe, yeterli şekilde eğitilmiş, yetkinlikler kazanmış uzmanlar oluşacaktır. Türkiye, bir santralle yetinmeyip sonrasında kendi projelerini hayata geçirebilir. Bunun örneğini Çin’de gördük. Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’nın projelerinden hareket ederek kendi çabaları ve kaynaklarıyla nükleer santral yapma konumuna ulaştılar ve uluslararası piyasalarda bu alanda yer edindiler.”