Olay Gazetesi Bursa

Avrupa’da otomotive baskın şoku

Bursa'da da üretim yapan Renault'nun Fransa'daki şirket binalarına müfettişler baskın yaptı.

Emisyon değerleriyle ilgili olduğu iddia edilen bu gelişme, şirketin değerini bir anda 5 milyar dolar eritti. Fiat Chrysler ve Peugeot da ağır kayıplar verdi.

Renault’nun Fransa’daki şirket binalarına geçen hafta müfettişlerin baskın yaptığı ve bunun emsiyon değerleriyle ilgili olduğu iddiası sektörü sarstı. Fransız CNG sendikasının açıklamasına göre, Renault’un ülkedeki ofisleri müfettişler tarafından basıldı. Baskının emisyon skandalıyla ilgili olduğu ileri sürüldü. CNG yetkilisi Florent Grimaldi, konuyla ilişkin yaptığı açıklamada, “Renault’nun bazı tesislerinde aramalar yapıldı. Yönetim baskının emisyon değerleriyle ilgili olup olmadığını doğrulamadı. Baskının nedeninin bu olduğundan şüpheleniliyor” dedi. Haberin ardından Renault’nun hisseleri yüzde 20 düştü. Alınan bilgilene göre şirkette çalışan bazı isimlerin bilgisayarlarına da el konuldu.

ŞİRKET ‘HİLE YOK’ DEDİ

Renault’un ofislerine yapılan baskın akıllara Volkswagen’in emisyon skandalını getirdi. ABD Adalet Bakanlığı skandaldan sonra Volkswagen hakkında 4,5 milyar dolarlık tazminat davası açmıştı. Renault soruşturma kapsamında yetkililerle tam işbirliği yapacaklarını bildirdi. Şirket, dizel modellerinde yaptığı testlerde hiçbir emisyon hilesi bulunmadığını açıkladı. Fransa Maliye Bakanlığı konu hakkında açıklama yapmamayı tercih ederken, Fransız Enerji Bakanlığı’nda da görüş alınacak hiçbir yetkiliye ulaşılamadı.

FİAT VE PEUGEOT’U DA VURDU

Renault’un piyasa değeri 5 milyar dolar erirken Avrupalı diğer otomobil üreticileri de borsada çakıldı. Fiat Chrysler hisseleri yüzde 10, Peugeot hisseleri ise yüzde 8.10 düştü. STOXX 600 otomotiv endeksi ise toplamda yüzde 5.9 değer kaybetti. Peugeot yetkilileri, kendilerine bir baskın yapılmadığını ve araçlarına uygulanan son testlerde hiçbir olumsuzlukla karşılaşılmadığını bildirdi.

​RENAULT’DAN AÇIKLAMA

Renault’dan müfettiş baskınının ardından yapılan açıklamada, Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından lider bir otomotiv üreticisinin araçlarında Defeat Device türünde bir yazılımın ortaya çıkarılmasının ardından Fransa hükümeti tarafından bağımsız bir teknik komisyon görevlendirildi ği belirtildi. Bu bağlamda UTAC’ın, 25 adedi Renault olmak üzere 100 otomobili test ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ”Aralık 2015’in sonunda, 4’ü Renault marka olmak üzere 11 aracın test süreci tamamlandı. Bağımsız teknik Komisyonun önemli aktörlerinden biri olan Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanlığına bağlı Enerji ve İklim Genel Müdürlüğü, devam eden prosedürün Renault araçlarında herhangi bir yanıltıcı yazılıma rastlanmadığını ifade etti. Renault Grubu hali hazırda CO2 emisyonlarının iyileştirilmesi programlarında ilk 3 sırada (2013’te 1’inci ve 2014’te 2’inci) yer almakta olup, araçlarının karbon ayak izini yüzde 10’a kadar azaltmıştır.”