Olay Gazetesi Bursa

‘Bademde üretim tüketimi karşılamıyor’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bademde üretimin tüketimi karşılamadığını belirterek, "Dünyanın en lezzetli, en kaliteli bademlerini yetiştiriyoruz ama tüketime yetişemiyoruz" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, badem yetiştirilen alanların son 10 yılda 3,5 katına çıktığını ifade etti.

Bademde 2004 yılında 78 bin dekar olan üretim alanının, 2014’te 270 bin 203 dekara çıktığını belirten Bayraktar, 2004’te 37 bin ton olan üretimin de geçen yıl 73 bin 230 ton olarak gerçekleştiğini kaydetti. Geçen yıl hariç üretimin 2006’dan beri arttığını vurgulayan Bayraktar, iklim koşulları neticesinde geçen yıl ağaç başına verimin 16-17 kilogramdan 13 kilograma düşmesi nedeniyle üretimde azalma olduğuna işaret etti.

Bayraktar, yıllık ortalama badem ihracatının 62,37 milyon dolara, ithalatın ise 79,84 milyon dolara ulaştığına değinerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Dünyanın en lezzetli, en kaliteli bademlerini yetiştiriyoruz ama tüketime yetişemiyoruz. Bu rakamlar bize yakışmıyor. Badem yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, verim ve üretimin artırılması için üretiminde çeşit standardizasyonu sağlanmalı. Standart ve kaliteli çeşitlerden elde edilen badem fidanları üreticiye ulaştırılmalı ve kapama bahçe kurulması teşvik edilerek desteklenmeli. İhracat potansiyelini arttırmak için dış pazarlara yönelik çalışmalara önem verilmeli ve badem üreticisinin girdi ihtiyaçlarının karşılanması için destekler zamanında ödenmeli. Gübre, mazot, toprak analiz desteğinin yanı sıra prim desteği ya da fındıktaki gibi bademde de alan bazlı destek verilmeli.

Üreticimizin, ürününü değerine pazarlayabilmesi, kaliteli ürünün her an piyasada bulunabilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsaları hayata geçirilmeli. Bademin, mekanizasyon yoluyla el değmeden sağlıklı koşullarda işlenerek iç badem olarak pazarlanması sağlanmalı.”