Olay Gazetesi Bursa

Bakanlık’tan zehir bacasına onay

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa'nın göbeğine kurulmak istenen DOSAB Kömürlü Termik Santrali'ne “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verdi. Bu kararla birlikte Bursa ayağa kalkarken çevreciler kararı yargıya taşımak için harekete geçti.

SEYİT GÜNDOĞAN 

Bursa halkını zehir solumamak için mücadele ettiği kentin göbeğine kurulmak istenen DOSAB Kömürlü Termik Santrali için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan skandal bir karar çıktı. Bakanlık, tartışılan tesis için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı vererek, Bursa’nın geleceğini karartacak bir sürece imza atmış oldu. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün resmi sitesinde de yayınlanan kararda şu ifadelere yer verildi: “Bursa ili Osmangazi ilçesi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi mevkiindeki Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan DOSAB Buhar ve Enerji Üretim Tesisi (374 MWt) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiş olup; Bursa Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de BURSA Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

“YAPTIRMAYACAĞIZ”

DOSAB Termik Santrali’ne Hayır Platformu adına konuşan DOĞADER Bursa Şube Başkanı Murat Demir, ÇED’in iptali için yasal süreci hemen başlatacaklarını belirterek, ne olursa olsan Bursa’nın ortasına bu tesisi yaptırmayacaklarını söyledi. Bu kararı beklediklerini vurgulayan Demir, “Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED yasası çıktığından beri Türkiye’de ÇED mevcuzaatını onaylamaya yönelik, tesisleri yapacak insanların elini zorlaştırma yerine kolaylaştıran, doğayı, çevreyi korumaya yönelik değil kullanmaya yönelik bir yönetmelik. ÇED yönetmeliği çıktığından bu yana iptal kararı yüzde 2-3 onarında komik rakamlardı. Binlerce başvurudan bir elin parmakların geçmeyecek oranda ÇED reddi var. Biz baştan beri bu kampanyayı yürütürken ÇED’in onaylayacağını biliyorduk ama yine de karara imza atanlara bir vicdan sorgulaması yaptık” diye konuştu. 

“BURSA SAHİPSİZ DEĞİL”

Bursa’da karara imza bürokratlara Valilik tarafından baskı yaptırılarak zorla imza attırılması nedeniyle en başından beri böyle bir kararın çıkacağının belli olduğunu ifade eden Demir, “Ama biz hukukun üstünlüğüne halen daha inanıyoruz. Biz DOSAB Termik Santrali’ne Hayır Teknik Heyeti olarak teknik raporumuz hazır. Firmanın hazırlamış olduğu ÇED’deki eksikleri, halk sağlığı ve çevre sağlığı boyutu ile sayfalarca bu raporda hazırladık. Önümüzdeki günlerde ÇED’in iptaline yönelik huhuki süreci başlatacağız. ÇED’in iptal edileceğini umuyoruz ve büyük oranda davayı kazanacağız. ÇED dosyasında o kadar eksik ve yalan yanlış, şişirme bilgiler var ki bunları mahkemeye sunacağız. Aynı zamanda kampanyamız devam edecek. Mahkeme süresince de oraya kazma vurdurmayacağız. Mahkeme lehimize sonuçlanana kadar Bursa halkıyla birlikte elimizden geleni yapacağız. Bursa’nın ortasına bu zararlı tesisi yaptırmayacağız. Bizi saymadan bu iş yapmaya çesaretleri varsa buyursunlar yapsınlar. Bu iş bu kadar kolay değil. Bursa sahipsiz değil” dedi.