Olay Gazetesi Bursa

Balıkçılar yeni sezondan umutlu

Denizlerde 15 Nisan'dan bu yana süren avlanma yasağı dün geceden itibaren sona erdi. Balıkçılar, yeni sezonda en çok hamsi ve palamuttan umutlu.

CEMAL KIRGIZ

Gemlikli Balıkçıların Umuda Yolculuğu başladı. 15 Nisan’da başlayan avlanma yasakları 31 Ağustos 2015 Pazartesi gece yarısı sona erdi. Gemlik’te 50’ye yakın büyük balıkçı teknesinin yanı sıra 250’nin üzerinde irili ufaklı balıkçı teknesi “Vira Bismillah” diyerek avlanma sezonunu açtılar. 

Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Hazer, 5 bin kişinin ekmek kapısı olan balıkçılığın en büyük sorununun kaçak avlanma olduğunu söyledi. Yeni sezonda hamsi ve palamut konusunda oldukça umutlu olduklarını belirten Hazer, “Bu yıl bol ve ucuz balık yiyebileceğiz. Balık göç noktalarında gerçekleşen gözlemler neticesinde özellikle hamsi ve palamut balığından umutluyuz” dedi. Balık çıkış noktalarında nakil belgesi düzenleme işinin Su Ürünleri Kooperatiflerine verildiğini hatırlatan Hazer, bundan böyle 50 kilogram üzerindeki tüm balıkların kayıt altına alındığını vurguladı.

VATANDAŞ DUYARLI OLMALI

Söz konusu uygulamanın kaçak avlanmanın önüne geçebilecek en önemli etken olduğunu dile getiren Hazer, tarım il ve ilçe müdürlüklerinin yanı sıra sahil güvenlik ekiplerinin artan denetimlerinin de umut verdiğini kaydetti. Zeki Hazer, balıkçılık mesleğinin sürdürülebilmesi, denizlerin korunması ve balık neslinin tükenmemesi adına kooperatif olarak bu denetimleri destekledikelerine dikkat çekerek, kaçak avlanma konusunda vatandaşların da duyarlı olmasını istedi.

TEZGAHLAR DOLACAK

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, yasağın kalkmasıyla tezgahların dolup taşacağını ifate etti. Kültür balıklarının yanı sıra tezgahlarda bol miktarda avlanan balık türlerinin de olacağına işaret eden Bayraktar, “Balıkçılarımız başta hamsi ve istavrit olmak üzere çinekop ve lüferin de bu av sezonunda bol olmasını beklemektedir. Geçen av sezonunda da en çok avlanan balık türleri hamsi, çaça, palamut, sardalya ve istavrit olmuştur. Bu yıl da balıkçılarımızın temennisi bu türlerin denizlerimizden bol miktarda çıkmasıdır” diye konuştu.

AV SEZONU 7,5 AY SÜRECEK

Bayraktar, bugünden itibaren yeniden başlayan avcılığın 7,5 ay süreceğini hatırlatarak, arz-talep dengesi korunarak avlanmanın önem taşıdığını kaydetti. Av döneminin başlamasıyla talebin üzerindeki avlanmanın balıkçıların gelirini düşüreceğini dile getiren Bayraktar, Türkiye’deki su ürünleri potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini ve 2013’te 607 bin 515 ton olan toplam üretimin geçen yıl yüzde 11,6’lık azalmayla 537 bin 344 tona düştüğünü belirtti.