Olay Gazetesi Bursa

Barcın Höyük’te kazılara devam

Hollanda Araştırma Enstitüsü'nün 2007'den bu yana Yenişehir Barcın Höyük'te sürdürdüğü kazıların bu yılki bölümünde sona yaklaşılıyor. Bölgede, 8 bin 600 yıl öncesine ait tabakalar kazılacak.

GÜRHAN ADANA

Bölgedeki çalışmalar, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümünden Arkeometri Uzmanı Prof. Dr. Hadi Özbal, Hollanda Araştırma Enstitüsü Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Fokke Gerritsen, Ege Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Mücella Erdalkıran, Koç Üniversitesi’nden, Doç. Dr. Rana Özbal yönetiminde ve Kültür Bakanlığı Temsilcisi arkeolog Sedrettin Öğünç’ün denetiminde gerçekleştiriliyor. Hollanda Araştırma Enstitüsü Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Fokke Gerritsen’in başkanlık ettiği kazılara Türkiye’nin yanı sıra, Hollanda, Yunanistan, ABD ve Kanada’dan 20 kişilik bir ekip de katılıyor.

YENİŞEHİR’İN İLK SAKİNLERİ 

Bugüne değin yapılan kazılarda, sırasıyla Bizans, Tunç Çağları, Kalkolitik ve Neolitik dönemlerin yaşam izlerinin sürdürüldüğünü belirten Doç. Dr. Rana Özbal, bu yıl kazının en alt tabakasına, yani artık insan izlerine rastlanmayan katmana ulaşmayı amaçladıklarını söyledi. Günümüzden 8 bin 600 yıl öncesine ait tabakaların kazılacağını anlatan Özbal, şu an ilk mimari yapıların izlerini tespit ettiklerini anlattı. Bu yapıların, Yenişehir Ovası’na gelen ilk insanların evlerini temsil ettiğini ifade eden Özbal, “Tabakalar arasında ev kazıklarının çaplarında bulunan fark, hem Neolitik Dönem’de yapı inşasında yeniliklere işaret ediyor, hem de alt evredeki ağaçların daha büyük olabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla çevresel koşullar hakkında da ipucu veriyor olabilir” dedi. 

MÖ 6600’de yetişkin mezarlarının avlularda, bebek mezarlarının ise ev içlerinde tespit edildiğini belirten kazı başkanı Fokke Gerritsen, boyu oldukça uzun bir bireyin mezarına ulaşıldığını ifade etti.