Olay Gazetesi Bursa

BESAŞ’tan şifa kaynağı ekmek

Yıllık 70 milyon adet ekmek üretimi ile Bursa'nın ekmek ihtiyacının yüzde 20'ni karşılayan BESAŞ, 24 çeşitten oluşan ürün yelpazesine bir yenisini daha ekledi.

Siyez unundan yapılan organik ‘siyez tam buğday ekmeği’, tüketiciyle buluştu. 14 kromozomlu yapısı ile genetiği değişmeden günümüze kadar gelmiş, Hititler ve Frigler tarafından da tarımı yapılmış olan siyez, buğdayın atası kabul ediliyor. Türkiye’de şimdilik sadece Kastamonu yöresinde dağlık arazilerde yetiştirilen siyez buğdayı, zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak öne çıkıyor. Siyez buğday unu, içme suyu, ekşi maya ve tuzdan yapılan ve hiçbir katkı maddesi bulunmayan tamamen organik siyez tam buğday ekmeği, 400 gramlık poşetlenmiş olarak 5,75 TL’den satışa sunuluyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

BESAŞ’tan konuya ilişkin yapılan açıklamada, ‘şifa kaynağı’ olarak nitelendirilen siyez tam buğday ekmeğinin faydaları şu şekilde sıralandı: 

– Kilo aldırmıyor. 

– Karbonhidrat değeri oldukça düşük, protein değerleri çok yüksek. 

– Sindirimi kolaylaştırıyor. 

– Bağırsakları temizliyor. 

– Yüksek antioksidan içeriğe sahip. 

– Hücre yapısını koruyor ve yaşlanmayı geciktiriyor. 

– Kan şekerini hızlı yükseltmiyor. 

– Uzun süre tokluk hissi veriyor. 

– Anne sütünü arttırıyor. 

– Folik asit miktarı çok fazla. 

– İçeriğinde bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemini düzenliyor. 

– Besin emilimini hızlandırıyor. 

– Kabızlığı engelliyor. 

– Bağırsak kanserini önlüyor. 

– Kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin. 

– Kolesterolü düşürüyor. 

– Radyasyonu emmiyor ve radyasyona karşı dayanıklı. 

– Bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünler arasında yer alıyor.