Olay Gazetesi Bursa

Bilinçli biber üretimi

Türkiye'nin biber ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Yenişehir'de, biber üretimi masaya yatırıldı. Akademisyenlerin bilimsel veriler ışığında gerçekleşen panele üreticiler büyük ilgi gösterdi.

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Belediyesi 2. Uluslararası Altın Biber Festivali kapsamında düzenlenen panelde ilçedeki biber yetiştiriciliği tartışıldı.

Osmangazi Lisesi Konferans Salonu’ndaki panele  Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Serhat Ayaz’ın yönettiği panele Dr. Hülya Akbaş ve Öğr. Gör. Hakan Erdoğan konuşmacı olarak katıldı. 

Çok sayıda üreticinin yoğun ilgi gösterdiği panele Belediye Başkanı Süleyman Çelik, AK Parti İlçe Başkanı Adnan Kamıl, Belediye Başkan Yardımcısı Zekai Dündar da rinleyiciler arasında yer aldı.

DIŞ PİYASAYA YÖNELİK 

Dünyada yetiştirilen 140 meyve sebzenin 80’inin ülkemiz topraklarında yetiştirilebildiğini belirten Dr. Serhat Ayaz, tüm verilerin topraklarımızda yüksek verim ve kalitede ürün alınabildiğini gösterdiğini anlattı. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatında dünya 11’incisi olduğunu söyleyen Ayaz, “Dış piyasaya yönelik ürünler yetiştirilmelidir. Üreticilerimiz yüksek Pazar değeri olan ürünlere yönlendirilmelidir. Bursa bölgesinde yetiştirilen biber çeşitlerinin yüzde 79’luk bölümü Yenişehir Ovası’nda yetiştiriliyor” dedi.

Dünyada tüketilen biber çeşitleriyle, ülke genelinde yetiştirilen biber çeşitlerinin aynı cins olmadığının altını çizen Öğr. Gör. Erdoğan da, çiftçinin dünya pazarlarında tutulan cinslere  yönelmesi gerektiğini vurguladı. Gübreleme ve hastalıklarla mücadelede de uzman görüşü alınmasını isteyen Erdoğan, ‘Ülkemizde ilaçlama oranı Avrupa ülkelerine göre 6’da 1’dir. Onlarda ilaçlama bize göre 6 kat daha fazla, ama bizim ürünlerde ilaç kalıntısı çıkıyor. Bundan da ülkemizde bilinçsiz ilaçlama yapıldığı anlaşılıyor’dedi.

BESİN DEĞERİ

Biberin besin değeri ve kullanım alanları konusunda bilgi veren Dr. Dr. Hülya Akbaş da, biberin oldukça besleyici bir sebze olduğuna dikkat çekti. Akbaş’ Biber, lif oranı yüksek, minerallerce ve A ve C vitaminlerince zengin bir sebzedir. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, göz sağlığını olumlu yönde etkiliyor. 45 gram biberde bir günlük c vitamini karşılanmaktadır. Pişirince besin değerinin 3’te birini kaybettiği için biber taze olarak tüketilmelidir. Gıda sanayinde de önemli bir hammadde olan biber, kalori düzeyi düşük olduğu için diyete de uygundur’ diye konuştu.