Olay Gazetesi Bursa

Buğdayda üretim artacak pirinç ve mısırda düşecek

Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) küresel üretim raporuna göre, dünya buğday üretiminin artması, mısır ve pirincin ise düşmesi bekleniyor.

AA muhabirinin IGC’nin küresel hububat üretim ve tüketimine ilişkin tahmin raporundan derlediği bilgiye göre, geçen sezon 723 milyon ton civarında gerçekleştiği belirtilen dünya buğday üretiminin, Temmuz 2015/Haziran 2016 döneminde, 3 milyon ton artışla 726 milyon tona çıkacağı öngörülüyor.

Aynı dönemlerde küresel tüketimin ise 10 milyon tonluk artışla 720 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Buğday tüketimindeki en fazla artışın, yüzde 4,5 ile yemlik kullanımda olması bekleniyor.

Bu beklenen üretim ve tüketimlerin ardından dünya buğday stoklarının, 7 milyon ton artışla 208 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.

Soyada üretim değişmeyecek tüketim 11 milyon ton artacak

Soya fasulyesinde küresel tüketimin ise geçen sezondan değişmeden 321 milyon ton düzeyinde kalırken, tüketiminin 11 milyon tonluk artışla 319 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Dünya soya fasulyesi kullanımının 2015/16’da, bol miktarda ve rekabetçi fiyattaki arzların soya ürünleri için talebi artırması nedeniyle, yıldan yıla yaklaşık yüzde 3 yükseleceği öngörülüyor.

Dünya soya fasulyesi stoklarının, geçen sezonun 2 milyon ton üzerine çıkarak, 47 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Pirinç ve mısır üretimi azalacak

Aynı dönemler içinde dünya pirinç üretiminin, 4 milyon ton düşüşle 474 milyon tona (öğütülmüş olarak) gerileyeceği öngörülüyor.

Konsey, küresel pirinç üretimini, 2015/16’da, Asyalı üreticilerdeki hava koşullarının saha çalışmalarını zorlaştırması ve büyük olasılıkla verim potansiyelini kısıtlaması nedeniyle yıldan yıla yüzde 1 oranında düşük olarak bekliyor.

Dünya pirinç tüketiminin ise 3 milyon ton artışla 486 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Küresel pirinç stoklarının da geçen döneme göre 13 milyon ton azalarak, 94 milyon tona inmesi bekliniyor.

Dünya mısır üretiminin ise 1 milyar 13 milyon tondan 967 milyon tona düşmesi bekleniyor. Bu düşüşün, üretim alanı ve ortalama verimlerdeki azalmalardan kaynaklandığı belirtiliyor.

Mısır tüketiminin ise 13 milyon ton düşüşle 974 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Üretimdeki düşüşün etkisiyle dünya mısır stoklarının, 7 milyon ton azalmayla 200 milyon tona gerilemesi bekleniyor.