TAHA TÜTÜNCÜ
Bursa’da 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen hayvan hakları savunucuları, çıkarılan yasa ve genelgelerin çözüm üretmediğini vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu.
Ulusal Hayvan Hakları Birlik Hareketi ve Bursa Hayvan Hakları Platformu’nun ortaklaşa düzenlediği basın açıklaması, Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Hayvan hakları savunucuları, mevcut düzenlemelerin hayvanların yaşam hakkını korumaktan uzak olduğunu ifade ederek, acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.
“YASALAR ÇÖZÜM DEĞİL ÖLÜM GETİRDİ”
Platform adına yapılan açıklamada, çıkarılan düzenlemelerin hayvanlar için yeni mağduriyetler doğurduğu belirtilerek, “Sayın İçişleri Bakanı, Tarım ve Orman Bakanlığı, valiler ve milletvekillerine 81 ilden eş zamanlı olarak sesleniyoruz: Çıkarılan yasa ve genelgeler çözüm değil; açlık, katliam, vahşet ve ölüm getirmiştir. Kanunun belediyelere verdiği bakımevi kurma ve kısırlaştırma görevleri 20 yıldır yerine getirilmezken, yeni yasa ve genelgeler ile ‘ara toplama’ istasyonları icat edilmiş; kısırlaştırma uygulamada durma noktasına gelmiş, sahiplenme ve besleme engellenmiştir. ‘Yer çevir hayvan topla’ denilerek hayvanlar, kulübe ve sundurmalar gibi asgari ihtiyaçları bile karşılamayan alanlarda aşırı sıcağa ve soğuğa terk edilmiştir. Buradan sesleniyoruz: Vahşete sessiz kalma” dedi.
“VAHŞETE SESSİZ KALMAK GELECEĞE İHANETTİR”
Her gün yaşanan silahlı saldırılar ve cinayetlerin görmezden gelindiğine dikkat çekilen açıklamada, masum hayvanların “güvenlik sorunu” olarak ilan edilmesinin kabul edilemez olduğu ifade edilerek, “TBMM’de Hayvan Hakları Komisyonu derhal kurulmalı, üretim durdurulmalı, bilimsel kısırlaştırma programları başlatılmalı ve yaşam alanları konusunda belediyelere kanuni yükümlülükleri uygulatılmalıdır. Hayvan hakları, bir toplumun vicdanının aynasıdır. Bu vahşete sessiz kalmak, sadece hayvanlara değil; doğaya, insana ve gelecek nesillere de ihanettir. Yaşam hakkını savunan yurttaşlar olarak yetkilileri derhal adım atmaya, kamuoyunu ise sesimize güç vermeye çağırıyoruz” diye konuşuldu.
HAYVAN SEVGİSİ KÜÇÜK YAŞTA VERİLMELİ
Bursa Hayvan Hakları Platformu ayrıca kendi amaç ve çalışmalarını da kamuoyuyla paylaştı. Hayvan sevgisinin çocuklara küçük yaşta aşılanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada şu ifadeler dikkat çekti: “Örgün eğitim kapsamında okullarda hayvan sevgisi ve empati temelli eğitim programları hayata geçirilmeli. Müftülük, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ile iş birliği yapılmalı. Yerel basınla güçlü bir iletişim kurulmalı. Şiddetin sıradanlaştığı bir toplumda merhamet duygusu ve yaşam hakkı bilinci yeniden temel bir değer haline gelmelidir.”